Smalec stanowił niegdyś bardzo popularny składnik diety, a i teraz wykorzystywany jest jako smarowidło do chleba. Przygotowuje się go ze słoniny, tłuszczu otokowego oraz sadła. Tutaj zaznaczyć trzeba, że wszelkie półprodukty potrzebne do jego wyrobu powinny pochodzić z czystej i zarazem świeżej tkanki tylko zdrowych zwierząt.
Smalec charakteryzuje się kremowym, bądź białym zabarwieniem, a także dość specyficznym zapachem. Dzięki swoim właściwościom może zostać użyty zarówno do pieczenia, jak i smażenia.
Zdecydowana większość młodego pokolenia uważa smalec za produkt niższej kategorii, jednakże ignorowanie tego kulinarnego składnika jest błędem. W wyrobie smalcu panuje pewna dowolność, dzięki czemu powstaje cała moc smakowitych smalcowych przepisów. Ażeby pozyskać smalec tradycyjny wystarczy nam słonina wraz z karkówką i boczkiem, a także cebula, czosnek i czarny pieprz. Czasem jako dodatek traktuje się niewielką ilość piwa. Oczywiście możemy nieco odejść od utartego składu i do naszego smarowidła dodać jabłka z majerankiem. Wśród smalców warto wyróżnić właśnie ten z jabłkami, wędzonymi śliwkami, orzechowy czy cytrynowo-morelowy.
Warto wspomnieć, że smalec gęsi uznawany jest za zdrowy tłuszcz zwierzęcy, który odnosił wiele sukcesów także na polu medycznym. Jeśli włączymy do diety gęsi smalec, poziom dobrego cholesterolu nie ulegnie zmianie, jednakże ilość złego znacznie się obniży.
Z racji wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, smalec dość szybko osiąga postać płynną. W kuchni okaże się przydatny przy smażeniu, pieczeniu, a nawet gotowaniu. Na uwagę zasługuje fakt, że można używać go w temperaturach przekraczających 200 stopni Celsjusza, co wśród tłuszczów jest rzadko spotykane.
Nie zapominajmy jednak, że smalec to nadal idealny dodatek do pieczywa. Razem z plasterkami świeżej cebuli stworzy niepowtarzalny smakowy bukiet. Często jada się go w towarzystwie zimnych i chrupiących, kiszonych lub małosolnych ogórków. Warto raczyć się nim przy okazji przyjęć, na których podawany jest również alkohol.
Brak komentarzy