Drożdżowa rolada makowa

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Rodzynki zalać wrzątkiem. Po 30 minutach odsączyć.
Orzechy posiekać.
Do masy makowej wsypać rodzynki i orzechy.
Wymieszać.

Drożdże rozkruszyć, wsypać łyżkę cukru, wlać odrobinę ciepłego mleka, rozetrzeć, wsypać odrobinę mąki i odstawić, aby zapracowały.

Mąkę przesiać, dodać cukier i wymieszać.
Następnie wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać, dolać resztę mleka, jajka i wyrabiać 10 miny. Jak ciasto zacznie odstawać od reki to wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiać jeszcze 5 minut. I odstawić w ciepłe miejsce.

Jak ciasto podwoi objętość to rozwałkować je.
Do środka włożyć masę makową i zawinąć w roladę.
Ostawić ponownie do rośnięcia. A w tym czasie nagrzać piekarnik.

Piec rolady 30-45 minut, az do zbrązowienia w 170 stopniach.
Ten przepis ma w ulubionych 4 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Ile porcji: 24
Wyświetlenia: 31676
Data dodania: 2009-01-30

Zdjęcia

Drożdżowa rolada makowa
jadwiga#

Dodane przez:

jadwiga

2009-01-30
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (9)

Komentarze

Do przepisu na: Drożdżowa rolada makowa

2012-01-19 13:00:32

bardzo ładnie wygląda, to chyba mój ulubiony rodzaj makowca
!UWAGA#

!UWAGA

2011-04-08 20:33:05

w tym ciescie drozdzowym brak jajek , raczej zoltek
!Danuta #

!Danuta

2011-04-08 20:30:11

Rolada o-key ale zapomialas dodac to ,ze ciasto nalezy posmarowac bialkiem wtedy masa makowa przytwierdzi sie do ciasta i nie wyplywa a jesli chodzi o zdrowsza wersje to zamiast cukru dodaje miod wg uznania ale mak musi byc dosc slodki ,bo ciasto drozdzowe nie ma cukru zbyt wiele.
!danuta#

!danuta

2010-12-18 19:18:57

znam troche lepszy przepis róenie dobry

2010-02-23 22:01:25

Trzeba zrobić

2010-02-18 00:31:58

Bardzo lubię mak i wszystkie słodkości z nim związane.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.