Drożdżowa rolada makowa
Składniki
Sposób przyrządzenia
Rodzynki zalać wrzątkiem. Po 30 minutach odsączyć.
Orzechy posiekać.
Do masy makowej wsypać rodzynki i orzechy.
Wymieszać.
Drożdże rozkruszyć, wsypać łyżkę cukru, wlać odrobinę ciepłego mleka, rozetrzeć, wsypać odrobinę mąki i odstawić, aby zapracowały.
Mąkę przesiać, dodać cukier i wymieszać.
Następnie wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać, dolać resztę mleka, jajka i wyrabiać 10 miny. Jak ciasto zacznie odstawać od reki to wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiać jeszcze 5 minut. I odstawić w ciepłe miejsce.
Jak ciasto podwoi objętość to rozwałkować je.
Do środka włożyć masę makową i zawinąć w roladę.
Ostawić ponownie do rośnięcia. A w tym czasie nagrzać piekarnik.
Piec rolady 30-45 minut, az do zbrązowienia w 170 stopniach.
Ten przepis ma w ulubionych 4 osób, dodaj i Ty