Margaryna

Margaryna jawi się jako jeden z najpopularniejszych składników, jaki znaleźć możemy w pieleszach naszej kuchni. Posłuży nam nie tylko do codziennego smarowania kanapek, ale także dobrze sprawdzi się w pieczeniu czy smażeniu.

Jak powstaje kostka margaryny? Zacznijmy od tego, iż jej podstawą jest tłuszcz roślinny. Dla wielu ma to kluczowe znaczenie, albowiem margaryna nie zawiera dzięki temu cholesterolu. Do jej powstania posłuży emulsor, przy użyciu którego uda się połączyć fazę wodną i tłuszczową. W wyniku tej operacji, otrzymujemy małe cząsteczki wody w fazie tłuszczowej. Jeżeli doszliśmy już do tego momentu, całość należy poddać pasteryzacji i schłodzeniu, ażeby potem nadać margarynie odpowiednią konsystencję. Po należytym wygnieceniu pozostaje jedynie uformowanie masy w odpowiadający nam kształt i zapakowanie powstałej margaryny.

W margarynowej kostce znaleźć możemy takie skarby, jak pokłady witaminy A i D. Oprócz nich, w składzie, doszukamy się kilku barwników oraz emulgatorów. Do margaryny może być także dodana sól, cukier, a także wszechobecne konserwanty i aromaty.

Na sklepowych półkach spotkać możemy kilka różnych rodzajów margaryny. Najbardziej popularną jest margaryna do smarowania. Charakterystyczną jej cechą jest wzbogacony o witaminy skład. Oprócz tego, może być ona wysoko lub niskotłuszczowa. Te drugie wzbudzają zainteresowanie osób dbających o figurę, jednakże duża ilość żelatyny i modyfikowanej skrobi czyni margaryny niskotłuszczowej, produkt o niewielkiej przydatności technologicznej.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Truskawkowe ciasto
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
20
Wyświetlenia: 761
Smaczne ciasto
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
20
Wyświetlenia: 837
Kotlety z patisona z kalafiorem
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 559
Szarlotka
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 729
Placek serowy

Placek serowy

Data dodania: 2012-07-17
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 428
Kruche z bezą i orzechami

Kruche z bezą i orzechami

Data dodania: 2012-06-06
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 476
Babka z jabłkami
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 462
Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 426
Ciasto tropikalne

Ciasto tropikalne

Data dodania: 2012-05-31
  • Składniki:
  • orzechy laskowe
  • mąka
  • cukier trzcinowy
  • tropikalny koktajl owocowy
  • kiwi
  • ...
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
15
Wyświetlenia: 418
Rogaliki drożdżowe z dżemem
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
24
Wyświetlenia: 406
Placuszki jabłkowe

Placuszki jabłkowe

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 556
Moje bagietki

Moje bagietki

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 461
Babka w polewie czekoladowej

Babka w polewie czekoladowej

Data dodania: 2012-05-30
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 383
Miodowo kakaowa babka
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
15
Wyświetlenia: 384
Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Data dodania: 2012-05-28
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 341

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.