Mięso mielone jest składnikiem, po który bardzo często sięgamy, komponując codzienne menu. Oczywiście najbardziej popularnym daniem, wykorzystującym dobrodziejstwa mielonego mięsa, są kotlety, jednakże na tym lista receptur się nie kończy. Meksykanie posilają się pysznym burrito, Włosi natomiast preferują lasagnie. Holendrzy, na nasze podobieństwo, raczą się stosami kotletów. Niemniej pomysłów na dania z mielonego mięsa nie brakuje.
Jakie części poddaje się mieleniu? Lepiej kupić takie mięso w sklepie czy może sporządzić je własnoręcznie? W tym drugim przypadku mulimy liczyć się z kilkoma trudnościami, na przykład z tym, że bardzo ciężko dostać dziczyznę lub drób w świeżej formie. Mięso takie możemy zmielić, jednakże kolejny problem pojawia się wraz z jego przechowywaniem. Nie powinno zbyt długo trwać.
Jeżeli dostaniemy łopatki wieprzowe, je również poddać możemy zmieleniu. Tutaj jednak trzeba zwrócić szczególną uwagę na pewne ilości tłuszczu, które należałoby odciąć. Dzięki tej operacji mięsny kawałek cieszył nas będzie lepszym smakiem, a do tego poprawi się jego wartość odżywcza.
W przypadku wołowiny do zmielenia wykorzystujemy łopatkę. Kawałek ten może mieć sporo ścięgien, które oczywiście należy usunąć. Dodajmy, że chcąc zmielić cielęcinę, potrzebować będziemy karczku.
Rzecz jasna nie zawsze mamy ochotę, czas lub możliwości, żeby zająć się mięsem własnoręcznie. W takiej sytuacji polegać musimy na sklepowych ofertach. Przypatrzmy się jednak nieco uważniej wybranym kawałkom.
Mięso mielone pochodzące od drobiu, powinno posiadać jasnokremową barwę. Bardzo często posiada ono chrząstki. Jeśli wybieramy mieloną wołowinę, szukamy mięsa jasnoczerwonego. Jeżeli barwa okazuje się zbyt ciemna, może to oznaczać, iż jest ono po prostu nieświeże. Złym omenem będą również jakiekolwiek białe grudki. Mięso mielone cielęce powinno odznaczać się jasnoróżowym, lekko połyskliwym kolorem, wieprzowe zaś może miejscami pokrywać się czerwienią. Natomiast zbyt jasny kolor zdemaskuje duże pokłady tłuszczu.
Brak komentarzy