Ryż należy do podstawowych składników, które powinny znaleźć się w naszej kuchni. Sam posiada wiele cennych składników, wśród których znajdują się liczne witaminy, sole mineralne i minerały. Często polecany jest przez dietetyków jako alternatywa dla popularnych na naszych stołach ziemniaków.
Na świecie uchodzi za jeden z najważniejszych produktów kulinarnych. W pewnych regionach ryż ceniony jest o wiele bardziej niż zboże, albowiem z ryżu przygotować można cały szereg sycących i co najważniejsze – zdrowych potraw. W krajach europejskich do największych jego producentów zaliczają się Włochy.
Ryż to przede wszystkim idealne uzupełnienie codziennego menu. Oprócz białek, zawiera w sobie spore pokłady lekkostrawnych węglowodanów. Przy tym wszystkim posiada nieznaczne ilości tłuszczu, jest więc doskonałym wyborem dla osób, które mają problemy z nadwagą. Grupę witamin zasilają w tym przypadku witamina E, a także witaminy z grupy B. Zawartość potasu gwarantuje sprawnie działającą gospodarkę wodną organizmu. Ryż może również wpłynąć na odpowiednią pracę mięśni. Ryż polecany jest dla wszystkich grup wiekowych, szczególnie zaś dla osób starszych i dzieci.
Największą popularnością cieszy się ryż biały. Niestety jest on zarazem najmniej wartościowy, ze względu na usunięcie wierzchnich warstw ziaren. Mimo wszystko nadal pozostaje doskonałym składnikiem wielu posiłków, a łagodny smak wpływa na jego uniwersalność.
O wiele lepszym wyborem jest jednak ryż brązowy, który traci jedynie niejadalną łuskę wokół ziarna. Dzięki temu zawiera w sobie o wiele więcej odżywczych składników niż jego biały odpowiednik. Dodatkowym aspektem jest w tym przypadku, miły orzechowy aromat. Brązowy ryż świetnie współgra z mięsami, a także doskonale sprawdza się w roli farszu.
Wstaw na stronę:
Nie ma komentarzy