Pieprz

Naprawdę lubię kuchnię mojej najdroższej małżonki. Zupy, gulasze, bigosy mile łechcą wybredne podniebienie i napełniają radosny żołądek. Tutaj jednak pragnę zaznaczyć, iż w każdej z przygotowanych przez nią potraw natknąć się można na pułapkę. Drażniącą i ostrą. Każdy kęs wiąże się z ryzykiem rozgryzienia pieprzowej kuleczki. A ilość tychże jest imponująca. Każdy talerz zmienia się w prawdziwe pole pieprzowe. Małżonka upiera się, że kuleczki są lepsze niż pieprz zmielony, wzbogacają smak i aromat. Cóż, w takim razie gotów jestem do wszelkich poświęceń…

Jak można łatwo wydedukować z krótkiego wstępu, mowa będzie o pieprzu. Co ciekawe, od wieki wieków, przyprawa ta była ustawiana na piedestale, była elitarna. Z wyższej półki. Królowie i władcy chętnie wydzieli beczki pieprzu wśród wojennych łupów. Sam pieprz często pełnił rolę waluty, która służyła do opłacenia portowych ceł, czy spłaty należności właścicielom gruntu. Do tego, paczuszka pieprzu, doprawiona cynamonem mogła też spełniać rolę łapówkowej koperty. Nieraz też można było natknąć się na bogacza, który w skarbcu nie przetrzymywał złota i rubinów, a po brzegi wypełniał go właśnie jedną z najostrzejszych przypraw.

Historycy wspominają pewną pieprzną anegdotkę. W czasach, gdy Jan III Sobieski żył nie nienajlepszych stosunkach z Kara Mustafą, ten drugi przysłał polskiemu władcy kwartę maku. Do kwarty zaś dołączona była wiadomość: „Nasze wojska są tak liczne, jak owe ziarenka maku”. Sobieski podniósł w uśmiechu kąciki ust i dokonał riposty w formie kwarty pieprzu. Dołączona notka głosiła: „W tej kwarcie jest mniej ziaren pieprzu niż maku, ale spróbujcie je zgryźć!”. Jak wiemy z historii, tureckie wojska naszych ziarenek nie rozgryzły.

Nie da się opisać dokładnego zastosowania pieprzu, temat jest zbyt szeroki i niepodobna go wyczerpać. Przyprawę stosować można bodaj do wszystkiego. Sosy i marynaty, ryby czy jajka, wszystko można uszlachetnić pieprzowymi ziarenkami. Pieprz dodajemy do zup, a także łączymy go z baraniną, wieprzowiną i innymi rodzajami mięs.

Osobiście, mógłbym zrezygnować z soli. Ale pieprz być musi. Nawet w kuleczkach.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Oryginalny gulasz węgierski

Oryginalny gulasz węgierski

Gulasz jest narodową potrawą Węgier. Najważniejsze składniki gulaszu to mięso, cebula i papryka. Nazwa wywodzi się od pasterzy gulyás, którzy wypasali...
Data dodania: 2013-01-18
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 15499
Sałatka z ryby na zimno, czyli meksykańskie ceviche

Sałatka z ryby na zimno, czyli meksykańskie ceviche

Ceviche, czyli sałatka z ryby na zimno to doskonale znana potrawa w hiszpańskojęzycznych krajach. Dla Polaków i w ogóle osób jedzących ją pierwszy raz...
Data dodania: 2013-01-11
  • Składniki:
  • limonka
  • cytryna
  • filety z ryby świeżej
  • pomidor
  • cebula czerwona
  • ...
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 15348
Tajska sałatka z brązowym ryżem

Tajska sałatka z brązowym ryżem

Pyszna tajska sałatka, z brązowym ryżem, chrupiącymi kawałkami ogórka, które nadadzą wraz z marchewką świeżości i rewelacyjnym sosem z papryczką chili...
Data dodania: 2013-01-04
  • Składniki:
  • ryż brązowy
  • czosnek
  • olej z orzeszków ziemnych
  • cukier
  • ocet winny biały
  • ...
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 14004
!Anna W

!Anna W

Szybka sałatka

Szybka sałatka

Data dodania: 2012-10-31
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 16273
Jajecznica na czosnkowo
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 14342
Buraczki do obiadu
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 15183
Niby bigos na pomidorowo
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 14162
Łatwy sos z zasmażką
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 14065
Sałatka ze sałatą

Sałatka ze sałatą

Data dodania: 2012-10-23
  • Składniki:
  • majonez
  • kukurydza konserwowa
  • jajka
  • ogórek
  • pomidor
  • ...
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 14014
Udka w sosie

Udka w sosie

Data dodania: 2012-10-23
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 1178
Sos do makaronu
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 828
Paluchy ziemniaczane

Paluchy ziemniaczane

Data dodania: 2012-10-23
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 834
Wątróbka w naleśnikowej panierce

Wątróbka w naleśnikowej panierce

Data dodania: 2012-10-22
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 727
Pulpety w kapuście
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 892
Pieczarkowo mięsny pasztet
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 960

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.