Ziele angielskie

Ziele angielskie jest przyprawą, którą wieki temu wynaleźli Aztekowie. Okazało się bowiem, że korzennik lekarski, posiada owoce, które można wykorzystać do poprawienia smaku przygotowanych potraw. Po jakimś czasie, do Ameryki Południowej dotarł także Krzysztof Kolumb, którego towarzysze okazali się wielce zainteresowani życiem i kulturą odkrytych ludów. Z tego też względu, postanowili przywieźć do Europy kulinarną ciekawostkę, jaką stanowiły pierwsze ziarenka ziela angielskiego.

Przyprawa robiła karierę w zastraszającym tempie, zdobywając największą popularność na terenach niegdysiejszej Anglii. To właśnie temu wielkiemu sukcesowi na Wyspach Brytyjskich, ziele angielskie zawdzięcza swa nazwę.

Ażeby pozyskać popularną przyprawę, w pierwszej kolejności należy zebrać niedojrzałe owoce korzennika. Można je dość łatwo rozpoznać po czerwono-brązowym zabarwieniu i chropowatej powierzchni. Owoce charakteryzują się kulistym kształtem i smakiem zbliżonym do pieprzu. Do tego ich woń przypomina żywo zapach goździków, co jest wynikiem obecności w niniejszych owocach oleju pimentowego. Oprócz tego, w przyprawie znaleźć można żywicę, cukier, a także kwas jabłkowy i garbniki. Po uzbieraniu odpowiedniej ilości wzmiankowanych owoców, trzeba je wysuszyć i to właściwie kończy cały proces.

Ziele angielskie, zwane tez jako pieprz pachnący, posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Warto sporządzić sobie herbatę na jego bazie, albowiem w ten sposób można pożegnać problemy z trawieniem i zaburzeniami jelitowymi. Do tego podobny trunek uśmierzy kolkę i pozwoli pozbyć się wzdęć. Jednakże trzeba zachować umiar i zdrowy rozsądek, albowiem nadmiar ziela angielskiego przynieść może pewne niepożądane skutki, takie jak np. rozstrój żołądka.

Przyprawa nadal największą popularnością cieszy się a Anglii, oprócz tego, jest też szeroko stosowana w kuchni karaibskiej oraz Środkowego Wschodu. Ciekawostką może być fakt, że aromat ziela angielskiego sprawdzał się jako składnik dezodorantów, a kilka wieków temu był jednym ze środków, które pozwalały pozbyć się nieprzyjemnego zapachu obuwia.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Niby bigos na pomidorowo
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 14162
Ryż w sosie mięsnym
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 545
Kanie w zalewie
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 622
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Data dodania: 2012-06-24
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 441
Zupa krem z brokułów z szynką

Zupa krem z brokułów z szynką

Data dodania: 2012-06-21
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 506
Marynowane koźlaki

Marynowane koźlaki

Data dodania: 2012-06-07
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 1487
Szynka pieczona z miodem

Szynka pieczona z miodem

Data dodania: 2012-04-15
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 465
Bigos

Bigos

Data dodania: 2012-02-08
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 483
Fasolowa

Fasolowa

Data dodania: 2012-02-02
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 455
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Data dodania: 2012-02-02
Czas przyrządzenia
1,7 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 437
Śledź w ziołowej zalewie

Śledź w ziołowej zalewie

Data dodania: 2012-01-31
Czas przyrządzenia
48 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 598
Pieczona szynka z orzechami nerkowca

Pieczona szynka z orzechami nerkowca

Data dodania: 2012-01-31
  • Składniki:
  • liście laurowe
  • sól peklująca
  • woda
  • pieprz
  • czysta wódka
  • ...
Czas przyrządzenia
48 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 661
Galaretka warstwowa

Galaretka warstwowa

Data dodania: 2012-01-08
Czas przyrządzenia
24 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 929
Pieczarki w marynacie

Pieczarki w marynacie

Data dodania: 2012-01-06
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 580
Udka z królika w cebulowym sosie

Udka z królika w cebulowym sosie

Data dodania: 2011-12-15
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 1911

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.