Śmietana

Śmietana jest jednym z tych składników, które na stałe znalazły miejsce w naszych kuchniach. Dla wielu jest wręcz niezbędnym elementem wyposażenia domowej lodówki. Skoro wydaje się tak istotna, nic nie stoi na przeszkodzie, by przyjrzeć się jej nieco bliżej.

Żeby uzyskać jasnokremowy płyn o nieco gęstszej, niż woda, konsystencji, należy w pierwszej kolejności sięgnąć po mleko. To drugie poddawane jest odwirowaniu, na wskutek czego powstaje śmietanka. Teraz nie pozostaje nic innego, jak ukwasić ją czystymi kulturami bakterii fermentacji mlekowej. Po przejściu tego procesu rodzi się, znana szerszej publiczności, śmietana.

Śmietana może być cennym źródłem węglowodanów, białek, a także tłuszczy. Oprócz tego, w jej składzie, znajdziemy całkiem pokaźną ilość witamin z grupy A. Te ostatnie, jak wiemy, mają wpływ na prawidłowe działanie bodźców wzrokowych, oraz rozróżnianie koloru. Jeżeli śmietana stanie się jednym z podstawowych elementów codziennej diety, będziemy mogli liczyć na obniżenie cholesterolu, oraz znacznie większą odporność na rozwój gnilnej mikroflory, która zasiedla się w przewodzie pokarmowym.

Mimo wszystko, śmietana posiada kilka wad, wśród których największą, jest pokaźna zawartość tłuszczu. Skutkuje to zastąpieniem tego składnika ukwaszonym mlekiem, kefirem lub jogurtami.

Na sklepowych półkach znajdziemy mnóstwo szklanych i plastikowych butelek, kartoników czy nawet aerozoli, w które zapakowany został kremowy płyn. Tą ostatnią należy cieszyć się w umiarkowany sposób, albowiem zawierać w sobie może nawet do 25% tłuszczu.

Niemniej, śmietana używana jest często i z rozmachem. Jej uniwersalność sprawia, iż śmietanę wykorzystać można zarówno do przyprawiania zup, jak i skomponowania gęstego smacznego sosu, który wzbogaci dowolne danie. Jeżeli nie użyjemy jej do obiadu, możemy dodać ją do wyśmienitego deseru, ciast lub placków. Niektórzy nie wyobrażają sobie naleśnika, który nie byłby polany delikatną śmietanową kołderką.

Mimo, iż dietetycy straszą wysoką zawartością tłuszczu, śmietana na zawsze już chyba pozostanie w naszych sercach i lodówkach. Używajmy jej zatem na zdrowie, bacząc jednak, by jej nadmiar nie obrócił się przeciw nam.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie

Lukrowana uczta dla każdego.
Data dodania: 2012-11-07
  • Akcesoria:
  • szpryca ciastkarska
  • pergamin
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
30
Wyświetlenia: 14419
Zupa z fasoli

Zupa z fasoli

Data dodania: 2012-10-07
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 434
Smaczne ciasto
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
20
Wyświetlenia: 837
Pieczarkowa

Pieczarkowa

Data dodania: 2012-09-14
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 383
Smaczne naleśniki

Smaczne naleśniki

Data dodania: 2012-09-13
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 652
Serek na śniadanie

Serek na śniadanie

Data dodania: 2012-09-13
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 444
Zrazy z kaszą gryczaną
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 412
Sałatka wiosenna do obiadu

Sałatka wiosenna do obiadu

Data dodania: 2012-08-21
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 633
Zupa krem z bobu
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 522
Pulpeciki w sosie szpinakowym na sałacie z ziemniaczkami
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 507
Kruche z jabłkami

Kruche z jabłkami

Data dodania: 2012-06-27
  • Akcesoria:
  • brytfanna
  • ...
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 463
Zupa kalarepkowa

Zupa kalarepkowa

Data dodania: 2012-06-27
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 460
Zupa krem z brokułów z szynką

Zupa krem z brokułów z szynką

Data dodania: 2012-06-21
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 506
Sosik kurczakowy

Sosik kurczakowy

Data dodania: 2012-05-29
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 440
Zapiekanka nowe smaki

Zapiekanka nowe smaki

Data dodania: 2012-05-28
  • Składniki:
  • przyprawa do gyrosa
  • sos boloński
  • ser żółty tarty
  • bulion
  • śmietana
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 588

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.