Rum

W opowieściach i filmach o pirackiej załodze, zawsze występuje rum. Nieraz to właśnie ten niezwykły alkohol przejmuje rolę głównego bohatera niniejszych opowieści. Jednakże ma to jak najbardziej poprawne odniesienie do rzeczywistości, albowiem rum często stawał się motorem napędowym pirackich wypraw, będąc jednym z najbardziej pożądanych towarów, jakie się podówczas przemycało. Jeśli zawierzyć legendom, produkcja rumu rozpoczęła się na Barbados, a trunek pozyskany dzięki sfermentowanemu sokowi z cukrowej trzciny w błyskawicznym tempie stał się popularniejszy od piwa.

Rum produkowano więc z powodzeniem, a buteleczki tego niezrównanego napoju opływały karaibskie morza. Dotarły także do amerykańskich kolonii, gdzie zaczęto stawiać pierwsze destylarnie rumu. Za przykładem kolonistów poszli Europejczycy i już wkrótce w całym cywilizowanym świecie cieszono się mocą niniejszego napoju.

Podejmowano również próby zastąpienia trzciny za pomocą melisy buraków cukrowych. Produkt taki okazywał się niezgorszy od oryginału, jednak obecne przepisy narzucone przez Unię Europejską zabraniają nazywania powyższego trunku, rumem. Co ciekawe unijne dyrektywy nie pozwalają też na dystrybucję oryginalnego rumu, rodem z Karaibów, dopuszczając do sprzedaży jedynie jego rozcieńczoną i słabszą wersję.

Produkcja rumu nie posiada, ustalonego z góry szablonu i może przebiegać różnorodnie, w zależności od okoliczności, regionu i dostępnych środków. Przeważnie jednak do rozpoczęcia wszystkich procesów wykorzystuje się bazę w postaci melasy, bądź soku trzciny cukrowej. Niezależnie od głównego składnika, trzeba dodać doń drożdże i wodę, co zainicjować ma proces fermentacji.

Destylacja także przebiegać może w różnoraki sposób, najczęściej zaś wspomagana jest ona kolumnami rektyfikacyjnymi. Alembiki wykorzystywane są w celu uzyskania głębszego smaku.

Rum dojrzewać może w beczkach lub nierdzewnych pojemnikach. Wybrany zbiornik będzie miał wpływ jedynie na kolor trunku. Dla uzyskania jednolitej barwy i jednakowego smaku w ostatnim etapie produkcji dochodzi do mieszania dojrzałego już rumu.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Masa czekoladowa

Masa czekoladowa

Data dodania: 2011-08-31
  • Akcesoria:
  • miska,łyżka,garnuszek,talerz
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 372
Przekładaniec

Przekładaniec

Data dodania: 2011-08-30
  • Akcesoria:
  • garnek,miska,łyżka,foremka
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 454
Delikatne faworki
Czas przyrządzenia
0,9 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 868
Czekoladowe ciasto z truflami

Czekoladowe ciasto z truflami

Data dodania: 2011-07-13
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 482
Bakaliowe babeczki

Bakaliowe babeczki

Data dodania: 2011-07-03
Czas przyrządzenia
0,9 godz
Ile porcji
12
Wyświetlenia: 537
Babka z sera waniliowego bez pieczenia

Babka z sera waniliowego bez pieczenia

Data dodania: 2011-06-30
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
12
Wyświetlenia: 438
Płonące banany II

Płonące banany II

Data dodania: 2011-06-30
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 421
Pączki II

Pączki II

Data dodania: 2011-06-30
  • Akcesoria:
  • rondelek
  • łyżka
  • ściereczka
  • stolnica
  • garnek
  • miska
  • ...
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
30
Wyświetlenia: 507
Wielkanocne ciasto

Wielkanocne ciasto

Data dodania: 2011-06-30
  • Akcesoria:
  • łyżka
  • rondelek
  • nóż
  • blaszka do pieczenia
  • mikser
  • miseczka
  • ...
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
25
Wyświetlenia: 481
Polewa rumowa

Polewa rumowa

Data dodania: 2011-06-28
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 467
Czekoladowe pączki

Czekoladowe pączki

Data dodania: 2011-06-23
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 428
Kulki z niespodzianką II

Kulki z niespodzianką II

Data dodania: 2011-06-20
  • Akcesoria:
  • garnek
  • piekarnik
  • blacha
  • szprycka
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
30
Wyświetlenia: 396
Cytrusowy krem

Cytrusowy krem

Data dodania: 2011-06-17
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 469
Strucle z makiem
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
100
Wyświetlenia: 438
Piernik z masą i bakaliami

Piernik z masą i bakaliami

Data dodania: 2011-05-30
  • Akcesoria:
  • mikser
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
20
Wyświetlenia: 448

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.