Sól

Na początku był chaos. Potem powstał cały świat, a po świecie tym zaczął błąkać się człowiek. A człowiek to istota wybredna i surowego mięsa, prócz sushi i tatara nie zwykł przyjmować. Ażeby pożywienie stało się bardziej jadalne, człowiek wynalazł ogień, do pieczenia, telefon, do zamówienia pizzy i przyprawy, do polepszenia smaku wszystkiego, czym pragnie się posilić. Wśród przypraw zaś, nieodmiennie króluje sól.

Zaznaczyć jednak trzeba, iż początki soli, niewiele miały wspólnego z przyprawą jako taką. Ludzie neolitu, także i późniejsi zresztą, borykali się z kwestią przechowywania jedzenia. Jeżeli pod nosem był dostatek lodu i śniegu, problem rozwiązywał się sam. Ludy z cieplejszych regionów miały gorzej. Tutaj właśnie na scenę wkracza sól, ta bowiem w doskonały sposób potrafiła zakonserwować zapasy, pozwalając tym samym przetrwać nieurodzajne dni. Dopóki nie wynaleziono lodówek (bo nikt nie lubił ciepłego piwa), w soli trzymano, mięso, ryby, owoce, warzywa i co tam jeszcze ktoś chciał w późniejszym czasie zjeść.

XII wiek zaowocował wieloma otwartymi kopalniami soli. Ta natomiast stała się popularna nie tylko ze względu na swoje konserwacyjne zdolności i siłą rzeczy na stałe zagościła w naszych kuchniach. Słony smak jest jednym z podstawowych, jakie rozpoznaje nasz język. To żółty wśród kolorów, to przyprawa, która w rękach utalentowanego kucharza uszlachetni najprostszą potrawę.

Każdy medal ma dwie strony. Sól także. Lekarze wspólnie chwalą sobie działanie soli morskiej i kamiennej, uznając je za umiarkowanie zdrowe, często nawet pożyteczne. Jeżeli ktoś cierpi na obniżone ciśnienie, sól taka zatrzyma wodę w organizmie, zwiększając tym samym ciśnienie tętnicze. Z drugiej strony mamy groźną i mniej sympatyczną sól rafinowaną, prawdziwą zmorę naszych czasów, i ośrodek zapalny wielu chorób związanych z nadciśnieniem. Często mówi się o niej „biała śmierć” i równie często okazuje się, że dobór słów jest w tym przypadku nadzwyczaj trafny.

Osobiście wyznaję zasadę, iż warzywa, mięso, ryby zawierają tyle soli, ile potrzeba i nie jest koniecznością nadmierne jej dodawanie. Jeżeli jednak ktoś nie wyobraża sobie kuchennego życia bez białej przyprawy, niech soli sobie na zdrowie. Jak zwykle zachowaniem rozsądnego umiaru.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Oryginalny gulasz węgierski

Oryginalny gulasz węgierski

Gulasz jest narodową potrawą Węgier. Najważniejsze składniki gulaszu to mięso, cebula i papryka. Nazwa wywodzi się od pasterzy gulyás, którzy wypasali...
Data dodania: 2013-01-18
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 15499
Sałatka z ryby na zimno, czyli meksykańskie ceviche

Sałatka z ryby na zimno, czyli meksykańskie ceviche

Ceviche, czyli sałatka z ryby na zimno to doskonale znana potrawa w hiszpańskojęzycznych krajach. Dla Polaków i w ogóle osób jedzących ją pierwszy raz...
Data dodania: 2013-01-11
  • Składniki:
  • limonka
  • cytryna
  • filety z ryby świeżej
  • pomidor
  • cebula czerwona
  • ...
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 15348
Tajska sałatka z brązowym ryżem

Tajska sałatka z brązowym ryżem

Pyszna tajska sałatka, z brązowym ryżem, chrupiącymi kawałkami ogórka, które nadadzą wraz z marchewką świeżości i rewelacyjnym sosem z papryczką chili...
Data dodania: 2013-01-04
  • Składniki:
  • ryż brązowy
  • czosnek
  • olej z orzeszków ziemnych
  • cukier
  • ocet winny biały
  • ...
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 14004
!Anna W

!Anna W

Szybka sałatka

Szybka sałatka

Data dodania: 2012-10-31
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 16273
Jajecznica na czosnkowo
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 14342
Buraczki do obiadu
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 15183
Niby bigos na pomidorowo
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 14162
Łatwy sos z zasmażką
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 14065
Sałatka ze sałatą

Sałatka ze sałatą

Data dodania: 2012-10-23
  • Składniki:
  • majonez
  • kukurydza konserwowa
  • jajka
  • ogórek
  • pomidor
  • ...
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 14014
Udka w sosie

Udka w sosie

Data dodania: 2012-10-23
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 1178
Sos do makaronu
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 828
Paluchy ziemniaczane

Paluchy ziemniaczane

Data dodania: 2012-10-23
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 834
Skrzydełka poobiednie
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 686
Wątróbka w naleśnikowej panierce

Wątróbka w naleśnikowej panierce

Data dodania: 2012-10-22
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 727
Pulpety w kapuście
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 892

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.