Oryginalny gulasz węgierski
Opis
Gulasz jest narodową potrawą Węgier. Najważniejsze składniki gulaszu to mięso, cebula i papryka. Nazwa wywodzi się od pasterzy gulyás, którzy wypasali na węgierskich nizinach zwierzęta. Gulasz znakomicie smakuje w okresie jesienno-zimowym, dlatego, że jest pożywny i rozgrzewa :)
Składniki
Sposób przyrządzenia
Mięso kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy praska, a cebulę po obraniu także kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem podgrzewamy tłuszcz. Dodajemy mięso i obsmażamy, następnie cebule i czosnek. Posypujemy przyprawami - kminkiem, oraz papryką słodką.
Często mieszając podsmażamy. Wlewamy wywar, pomidory z puszki - możemy pokroić na kawałki, oraz koncentrat. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie.
Mąkę rozrabiamy w pół szklanki zimnej wody i wlewamy do gulaszu. Dodajemy sok z cytryny i roztarty w rekach majeranek. Zagotowujemy gulasz mieszając. Podajemy z ziemniakami, makaronem, ryżem, kaszą, kopytkami, chlebem... wg smaku i gustu :)
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty