Mówią, że do niektórych smaków trzeba dojrzeć. Cóż, skłonny byłbym zgodzić się z tym stwierdzeniem. W dzieciństwie na przykład zarzekałem się stanowczo iż nie lubię i nigdy więcej nie włożę do ust ani grama papryki. Czasy się zmieniają, człowiek dojrzewa i nieco mądrzeje, a papryka, jak widać stała się głównym tematem poniższego artykułu.
Być może nie poznalibyśmy papryki gdyby nie Krzysztof Kolumb, który opętany rządzą zwiedzania świata, odkrył Indie. Tam też po raz pierwszy spotkał się z ostrą jarzyną, jaką następnie sprowadzić zapragnął do Europy. Papryka z czasem doczekała się nie małej popularności, największą karierę robiąc na Węgrzech. Do dziś znanych jest niemal 200 odmian, które różnią się między sobą wielkością, kształtem i kolorem.
Papryka zajmuje w kuchni miejsce szczególne, będąc jednym z najczęściej używanych warzyw. Jest uniwersalna, a stosować można ją niemal we wszystkich kulinarnych przypadkach. Ażeby podkreślić wyrazistość potraw, dobrym wyjściem jest prażenie papryki w piekarniku. Do warzyw duszonych najlepiej podać ją ugotowaną. Nic też nie stoi na przeszkodzie, żeby nafaszerować ją mięsem, ryżem, grzybami, czy czym tam jeszcze pomysłowy kucharz zapragnie.
Na Węgrzech króluje leczo. Potrawa ta, sporą popularnością cieszy się także u nas. Zasłużenie zresztą, bo nikt chyba nie odmówi jej wyśmienitego smaku. Pamiętać należy jednak o tym, iż papryka to nie tylko miłe kulinarne przeżycie. Jej potencjał jest o wiele większy. Wystarczy bowiem wspomnieć o sporej dawce witamin, które czekają w naszej jarzynie, witaminy B1, B2, E. Do zacnego towarzystwa dołączy witamina C razem z takimi gośćmi jak fosfor, magnez, sód, żelazo czy wapń.
Papryka doskonale sprawdzi się w charakterze sałatki, starajmy się jednak ową sałatkę kroić i siekać zaraz przed spożyciem. Podobna operacja pozbawia ją cennych witamin. Wyjściem najlepszym zatem jest delektowanie się papryką w stanie surowym. Wtedy mamy pewność iż w stu procentach zachowa całe swoje bogate wnętrze.
Zwróćmy uwagę na wartości nie tylko smakowe i zdrowotne, ale i estetyczne. Mnogość kształtów, feeria kolorów i barw tańczących na talerzach. Za to wszystko paprykę należy cenić, jeśli nie kochać nawet.
Brak komentarzy