Papryka

Mówią, że do niektórych smaków trzeba dojrzeć. Cóż, skłonny byłbym zgodzić się z tym stwierdzeniem. W dzieciństwie na przykład zarzekałem się stanowczo iż nie lubię i nigdy więcej nie włożę do ust ani grama papryki. Czasy się zmieniają, człowiek dojrzewa i nieco mądrzeje, a papryka, jak widać stała się głównym tematem poniższego artykułu.

Być może nie poznalibyśmy papryki gdyby nie Krzysztof Kolumb, który opętany rządzą zwiedzania świata, odkrył Indie. Tam też po raz pierwszy spotkał się z ostrą jarzyną, jaką następnie sprowadzić zapragnął do Europy. Papryka z czasem doczekała się nie małej popularności, największą karierę robiąc na Węgrzech. Do dziś znanych jest niemal 200 odmian, które różnią się między sobą wielkością, kształtem i kolorem.

Papryka zajmuje w kuchni miejsce szczególne, będąc jednym z najczęściej używanych warzyw. Jest uniwersalna, a stosować można ją niemal we wszystkich kulinarnych przypadkach. Ażeby podkreślić wyrazistość potraw, dobrym wyjściem jest prażenie papryki w piekarniku. Do warzyw duszonych najlepiej podać ją ugotowaną. Nic też nie stoi na przeszkodzie, żeby nafaszerować ją mięsem, ryżem, grzybami, czy czym tam jeszcze pomysłowy kucharz zapragnie.

Na Węgrzech króluje leczo. Potrawa ta, sporą popularnością cieszy się także u nas. Zasłużenie zresztą, bo nikt chyba nie odmówi jej wyśmienitego smaku. Pamiętać należy jednak o tym, iż papryka to nie tylko miłe kulinarne przeżycie. Jej potencjał jest o wiele większy. Wystarczy bowiem wspomnieć o sporej dawce witamin, które czekają w naszej jarzynie, witaminy B1, B2, E. Do zacnego towarzystwa dołączy witamina C razem z takimi gośćmi jak fosfor, magnez, sód, żelazo czy wapń.

Papryka doskonale sprawdzi się w charakterze sałatki, starajmy się jednak ową sałatkę kroić i siekać zaraz przed spożyciem. Podobna operacja pozbawia ją cennych witamin. Wyjściem najlepszym zatem jest delektowanie się papryką w stanie surowym. Wtedy mamy pewność iż w stu procentach zachowa całe swoje bogate wnętrze.

Zwróćmy uwagę na wartości nie tylko smakowe i zdrowotne, ale i estetyczne. Mnogość kształtów, feeria kolorów i barw tańczących na talerzach. Za to wszystko paprykę należy cenić, jeśli nie kochać nawet.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Udka w sosie

Udka w sosie

Data dodania: 2012-10-23
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 1178
Sos do makaronu
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 828
Mielony odświeżony
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 854
Kolorowa jajecznica

Kolorowa jajecznica

Data dodania: 2012-09-24
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 452
Pulpety w sosie

Pulpety w sosie

Data dodania: 2012-09-24
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 707
Wywijańce

Wywijańce

Data dodania: 2012-09-19
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 590
Pasta na kanapki

Pasta na kanapki

Data dodania: 2012-09-17
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 499
Papryka z makaronowym farszem
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 452
Pieczarkowy bigos
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 499
Zrazy z kaszą gryczaną
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 412
Parówkowy ratatuj
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 543
Warzywa z grilla

Warzywa z grilla

Pyszne i bardzo aromatyczne warzywka.
Data dodania: 2012-07-08
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 506
Skrzydełka w warzywach

Skrzydełka w warzywach

Data dodania: 2012-06-11
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 501
Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

Data dodania: 2012-06-08
  • Składniki:
  • sos chili z ananasem tao tao
  • tymianek do smaku
  • cebula
  • fasola szparagowa
  • papryka
  • ...
  • Akcesoria:
  • patelnia
  • ...
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 721
Szaszłyki drobiowe
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 459

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.