Cebula przybyła do nas z Azji Środkowej. Nie potrzebowała zbyt wiele czasu, żeby zyskać wysoki poziom popularności. Obecnie, bez większych problemów hoduje się ją w całej Europie, Azji oraz Ameryce. Ze względu na nieprzeciętne właściwości o bogactwo skryte pod łupinkami, jest jednym z najczęściej stosowanych warzyw w kuchniach całego świata.
Wierzę, iż dokładny opis cebuli jest w tym miejscu zbędny, każdy zapewne kojarzy kulisty korzeń i przytwierdzone do niego długie zielone liście. W tym wszystkim skryte zostały liczne związki i składniki, które obecne w codziennej diecie przysłużą się naszemu organizmowi. Tak więc w cebuli znaleźć możemy liczne olejki lotne i pektyny. Do tego doliczyć należy flawonoidy i witaminy. Jeżeli ktoś osobiście kroił cebulę, pamięta zapewne jak bardzo przy tej czynności potrafią łzawić oczy. To z kolei spowodowane jest sulfinem etylu, obecnym w naszym warzywie.
Cebula sama w sobie działa na nas moczopędnie, do tego zaś znacznie poprawia perystaltykę jelit. Pamiętać należy, iż podobnie jak czosnkowi, można przypisać jej właściwości bakteriobójcze.
Cebula polecana jest także diabetykom, albowiem jej działanie spowoduje obniżenie poziomu cukru we krwi. Nie stwierdzono jednak podobnego oddziaływania na cukier osób zdrowych.
Dzięki wspomnianym wcześniej flawonoidom, w tym w dużej mierze, dzięki kwercetynie, cebula zmniejsza ryzyko zawału serca. Oprócz tego, iż będzie przeciwdziałać wolnym rodnikom, w znaczny sposób polepszy elastyczność i szczelność naczyń krwionośnych. Ze względu na swe właściwości, cebulowa dieta powinna być podstawą dla ludzi, mających problemy z nadciśnieniem.
Cebuli nie trzeba zażywać jedynie doustnie, okazuje się bowiem, iż sprawdza się doskonale w formie okładów. Użyta w ten sposób przyczyni się do procesu gojenia ran i pęknięć skóry, a także złagodzenia stanów zapalnych.
Trzeba jednak mieć na uwadze, iż nie w każdej sytuacji cebula przyniesie nam same korzyści. Mankamentem warzywa jest to, że potrafi uwypuklić problemy związane ze zgagą. Jeżeli więc ktoś cierpi na tą mało przyjemną dolegliwość, powinien ograniczyć ilość zjadanej cebuli.
Sałatki, mizerie, jajecznica, cebula smażona, podduszona, zeszklona, czy zwyczajnie położona na kanapki, zawsze i wszędzie stanowić będzie miły dodatek do naszego codziennego menu.
Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/drb62/
Brak komentarzy