Cebula

Cebula

Cebula przybyła do nas z Azji Środkowej. Nie potrzebowała zbyt wiele czasu, żeby zyskać wysoki poziom popularności. Obecnie, bez większych problemów hoduje się ją w całej Europie, Azji oraz Ameryce. Ze względu na nieprzeciętne właściwości o bogactwo skryte pod łupinkami, jest jednym z najczęściej stosowanych warzyw w kuchniach całego świata.

Wierzę, iż dokładny opis cebuli jest w tym miejscu zbędny, każdy zapewne kojarzy kulisty korzeń i przytwierdzone do niego długie zielone liście. W tym wszystkim skryte zostały liczne związki i składniki, które obecne w codziennej diecie przysłużą się naszemu organizmowi. Tak więc w cebuli znaleźć możemy liczne olejki lotne i pektyny. Do tego doliczyć należy flawonoidy i witaminy. Jeżeli ktoś osobiście kroił cebulę, pamięta zapewne jak bardzo przy tej czynności potrafią łzawić oczy. To z kolei spowodowane jest sulfinem etylu, obecnym w naszym warzywie.

Cebula sama w sobie działa na nas moczopędnie, do tego zaś znacznie poprawia perystaltykę jelit. Pamiętać należy, iż podobnie jak czosnkowi, można przypisać jej właściwości bakteriobójcze.

Cebula polecana jest także diabetykom, albowiem jej działanie spowoduje obniżenie poziomu cukru we krwi. Nie stwierdzono jednak podobnego oddziaływania na cukier osób zdrowych.

Dzięki wspomnianym wcześniej flawonoidom, w tym w dużej mierze, dzięki kwercetynie, cebula zmniejsza ryzyko zawału serca. Oprócz tego, iż będzie przeciwdziałać wolnym rodnikom, w znaczny sposób polepszy elastyczność i szczelność naczyń krwionośnych. Ze względu na swe właściwości, cebulowa dieta powinna być podstawą dla ludzi, mających problemy z nadciśnieniem.

Cebuli nie trzeba zażywać jedynie doustnie, okazuje się bowiem, iż sprawdza się doskonale w formie okładów. Użyta w ten sposób przyczyni się do procesu gojenia ran i pęknięć skóry, a także złagodzenia stanów zapalnych.

Trzeba jednak mieć na uwadze, iż nie w każdej sytuacji cebula przyniesie nam same korzyści. Mankamentem warzywa jest to, że potrafi uwypuklić problemy związane ze zgagą. Jeżeli więc ktoś cierpi na tą mało przyjemną dolegliwość, powinien ograniczyć ilość zjadanej cebuli.

Sałatki, mizerie, jajecznica, cebula smażona, podduszona, zeszklona, czy zwyczajnie położona na kanapki, zawsze i wszędzie stanowić będzie miły dodatek do naszego codziennego menu.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/drb62/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Oryginalny gulasz węgierski

Oryginalny gulasz węgierski

Gulasz jest narodową potrawą Węgier. Najważniejsze składniki gulaszu to mięso, cebula i papryka. Nazwa wywodzi się od pasterzy gulyás, którzy wypasali...
Data dodania: 2013-01-18
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 15499
Jajecznica na czosnkowo
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 14342
Niby bigos na pomidorowo
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 14162
Łatwy sos z zasmażką
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 14065
Udka w sosie

Udka w sosie

Data dodania: 2012-10-23
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 1178
Sos do makaronu
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 828
Paluchy ziemniaczane

Paluchy ziemniaczane

Data dodania: 2012-10-23
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 834
Pulpety w kapuście
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 892
Pieczarkowo mięsny pasztet
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 960
Mielone z fasolką szparagową

Mielone z fasolką szparagową

Data dodania: 2012-10-16
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 748
Sos pieczarkowy zasmażany
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 518
Mintaj zapiekany z serem

Mintaj zapiekany z serem

Data dodania: 2012-10-04
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 582
Makaron z cukinią

Makaron z cukinią

Data dodania: 2012-09-30
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 516
Cukinia z dodatkami
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 475
Jajecznica z pieczarkami
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 456

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.