Liść laurowy

Liść laurowy, dziś tak pospolity i powszechny, miał niegdyś o wiele głębsze znaczenie, a jego symbolika sięga czasów starożytnej Grecji. Wieki temu, roślina ta utożsamiana była ze swoistym oczyszczeniem, zarówno ciała, jak i ducha, co zresztą niejednokrotnie objawiało się w najważniejszych obrzędach tamtych czasów. Oprócz tego, specjalny wieniec z laurowych liści czekał na zwycięzcę olimpijskich zmagań, a także odznaczał, wyróżniających się boju, żołnierzy i bohaterów.

Obecnie, liść laurowy jest raczej pozbawiony niegdysiejszego znaczenia, a jego rola ograniczona jest do wzbogacania przyrządzanych potraw. Tak więc, dysponując wysuszonymi liśćmi laurowymi, możemy dodać przyprawę do różnego rodzaju zup. Na podobnym połączeniu zyskają flaki, grochówka, zupa ziemniaczana czy fasolowa. Oprócz tego, składnik ten doskonale sprawdzi się jako dopełnienie dziczyzny. Liście laurowe można wykorzystać, doprawiając, przeznaczony na obiad, gulasz lub sos, ponadto staną się idealnym komponentem ryby o grecku. Przyprawa jest też szeroko stosowana w dziedzinie peklowania mięsa. Posiada również wysokie walory aromatyczne, wykorzystywane przy okazji przyrządzania pieczeni, bądź zup.

Korzystając z ciekawych właściwości liścia laurowego, trzeba mieć baczenie na jedną rzecz. Przyprawa wrzucona być musi na samym początku gotowania, ażeby potrawa miała szansę nasiąknąć smakiem i aromatem, jednakże później należy je czym prędzej usunąć. W przeciwnym razie, nasze danie zyskać może nieprzyjemną gorycz i gorzki posmak.

Ciekawostką jest to, iż przyprawę można stosować w jeszcze inny sposób, Wystarczy bowiem, iż włożymy kilka listów do torebki z mąką, lub ryżem, a wołki zbożowe będą je omijać z daleka.

Marynaty warzywne, mięsne, rybne, grzybowe nawet, do wszystkich wykorzystać można laurowe liście. Oczywiście nie wolno przesadzić i nie stosować więcej niż jeden liść na cztery porcje. Przyprawa bardzo często wchodzi w skład różnych mieszanek, poprawiających smak i aromat potraw, nierzadko też pojawia się w towarzystwie pietruszki czy tymianku.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Niby bigos na pomidorowo
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 14162
Kanie w zalewie
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 622
Smaczna kapusta na kościach

Smaczna kapusta na kościach

Data dodania: 2012-09-15
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 600
Kapusta z wędliną
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 399
Marynowane koźlaki

Marynowane koźlaki

Data dodania: 2012-06-07
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 1487
Czarcie skrzydełka

Czarcie skrzydełka

Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Data dodania: 2012-06-03
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 497
Pierogi z kapustą
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 531
Bigos

Bigos

Data dodania: 2012-02-08
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 483
Fasolowa

Fasolowa

Data dodania: 2012-02-02
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 455
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Data dodania: 2012-02-02
Czas przyrządzenia
1,7 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 437
Galaretka warstwowa

Galaretka warstwowa

Data dodania: 2012-01-08
Czas przyrządzenia
24 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 929
Rosół z jajkiem

Rosół z jajkiem

Data dodania: 2011-12-17
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 622
Rosół z makaronem CHOW  MEIN

Rosół z makaronem CHOW MEIN

Data dodania: 2011-12-14
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 607
Gulasz z karkówki

Gulasz z karkówki

Data dodania: 2011-12-13
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 619
Przepyszna Ryba cioci Teresy

Przepyszna Ryba cioci Teresy

Potrawa Doskonała na każda okazje. Doskonale Wygląda wraz z potrawami świątecznymi.
Data dodania: 2011-12-05
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 662

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.