Chleb

Chleb

Chleb niezaprzeczalnie nazwać można podstawowym składnikiem żywieniowym człowieka. Towarzyszy nam niemal od zawsze, a tradycja jego wypieku sięga ok. 11 tys. lat wstecz. Oprócz tego, chleb ma duże znaczenie w kulturze i religii, a odniesienia do tego składnika znaleźć można we wszystkich księgach Starego i Nowego Testamentu.

Oczywiście na przestrzeni dziejów, zarówno wygląd chleba jak i jego smak zmieniały się, a techniki wypieku udoskonalano raz za razem. Chleb musiał przejść długą drogę zanim z mączno-śrutowego placka przekształcił się w, znany dzisiaj, chrupiący bochenek.

W obecnych czasach rozróżnia się kilka głównych rodzajów chleba, z czego najbardziej popularne jest pieczywo białe, razowe, żytnio-pszenne oraz pszenne. Każde z nich posiadać będzie unikatowe właściwości, możemy więc wybrać ten bochenek, który najbardziej będzie odpowiadał naszym kulinarnym gustom. Chleb sam w sobie zawiera sporą porcję witamin, niestety ze względu na niepełnowartościowe białko i ubogi zasób niezbędnych składników mineralnych może być jedynie składnikiem uzupełniającym.

Jaki rodzaj pieczywa wybrać? W zasadzie nie ma to większego znaczenia, mimo wszystko za najmniej wartościowe uznaje się chleb biały. Ciemne pieczywo jest bogatsze w błonnik, dzięki czemu polecane jest osobom, dbającym o sylwetkę.

Wiele mówi się o tym, że warto zrezygnować z chleba, ze względu na jego tuczące właściwości. Obawy w tym względzie są raczej bezpodstawne, albowiem chleb sam w sobie tłuszczu nie zawiera. Inną kwestią są różnego rodzaju dodatki, które kładziemy na przygotowaną kanapkę. Winą należy obarczać grubą warstwę masła, tłuste kiełbasy i majonez.

Kanapki są głównym sposobem eksploatowania kruchego bochenka, mimo to kulinarną fantazje można rozwinąć nieco bardziej. Pieczywo doskonale sprawdzi się jako podstawa zapiekanki lub tostu. Można chleb upiec, usmażyć, bądź obtoczyć w jajku. Często podaję się go wraz z gęstymi zupami.

Mimo, iż zawsze był ważny w naszej kulturze i darzony szczególnym szacunkiem, dzisiaj, w dobie chemii, spulchniaczy i ulepszacz, ciężko znaleźć pieczywo, które dorównałoby starym, wiejskim, domowym bochnom.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/gregorybrown/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pieczarkowo mięsny pasztet
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 960
Kanapka z jajkiem sadzonym
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 358
Walentynkowe tosty

Walentynkowe tosty

Data dodania: 2012-02-08
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 498
Jajka po benedyktyńsku
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 473
Sandwiche z szynką i keczupem

Sandwiche z szynką i keczupem

Data dodania: 2011-08-31
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 464
Mortadela w panierce

Mortadela w panierce

Data dodania: 2011-07-26
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 535
Kminkowa zupa

Kminkowa zupa

Data dodania: 2011-07-18
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 507
Pieczony ananas

Pieczony ananas

Data dodania: 2011-07-13
Czas przyrządzenia
0,9 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 623
Panierowane kanapki

Panierowane kanapki

Data dodania: 2011-05-31
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
7
Wyświetlenia: 469
Kanapka trochę inaczej

Kanapka trochę inaczej

Data dodania: 2011-05-31
  • Składniki:
  • kapusta pekińska
  • ogórek świeży
  • sos chili słodko - pikantny
  • ketchup
  • majonez
  • ...
  • Akcesoria:
  • łyżka
  • nóż
  • toster
  • ...
Czas przyrządzenia
0,1 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 468
Grzanki ziołowo-czosnkowe
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 634
Słodkie grzanki

Słodkie grzanki

Data dodania: 2011-05-31
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 661
Chleb w jajku

Chleb w jajku

Data dodania: 2011-05-31
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 510
Opiekany chleb z jajem

Opiekany chleb z jajem

Data dodania: 2011-05-31
  • Akcesoria:
  • patelnia
  • ...
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 720
Chlebuś opiekany z szynką i serem

Chlebuś opiekany z szynką i serem

Data dodania: 2011-05-31
  • Akcesoria:
  • patelnia
  • ...
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 735

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.