Trudno nazwać cynamon niespotykaną i unikatową przyprawą. Zazwyczaj każdy z nas znajdzie w kuchennej szafce chociażby jego szczyptę. Sam cynamon należy do drzew, które w dużym stopniu opanowały tereny Brazylii, Egiptu, Indii czy Indonezji. Przyprawa, którą tak dobrze znamy jest wynikiem ususzenia kory wspomnianej rośliny.
Odkąd poznano sposób na podobną eksploatację cynamonu, przyprawa stała się jedną z głównych składników, który uszlachetniał posiłki i dania w najodleglejszych zakątkach świata. Ciekawostką jest, iż na początku swojej kariery, cynamon dał się poznać nie tylko jako doskonały dodatek do przygotowanych potraw, ale zasłynął też jako niezastąpiony medykament. Przyprawa była ochoczo stosowana przez lekarzy starożytnych Chin, a i w Biblii uświadczyć można wielu opisów i przykładów zastosowania tego składnika. Wszelkie przeziębienia, wzdęcia i nudności zwalczane były właśnie za pomocą cynamonowych pałeczek. Warto wspomnieć, że doskonale sprawdzał się też jako swoisty rozgrzewacz, dzięki któremu krew w organizmie krążyła szybciej i żywiej.
W chwili obecnej, przyprawa jest stosowana w naszej kuchni, jednakże mało kto zdaje sobie sprawę z wszystkich dobrodziejstw, jakie wiążą się z używaniem cynamonu. Zacznijmy od tego, iż składnik ten może okazać się niezastąpiony w przypadku przeziębień i infekcji. Jeśli ktoś narzeka na chroniczne bóle stawów i mięśni, prawdziwą ulgę może przynieść specyfik, powstały dzięki zmieszaniu cynamonu z miodem. Oprócz tego, warto nadmienić, że przyprawa może podarować nam dosyć sporą dawkę, wapnia, żelaza i błonnika.
Cynamon pobudzi nie tylko naszą krew, ale i umysł, a jego moc sprawi, że pamięć ulegnie pewnemu wyostrzeniu. Warto zatem wspierać się tym składnikiem w przypadku wytężonej umysłowej pracy. Ponadto cynamon można polecić wszystkim, którzy miewają problemy z cerą, gdyż właściwości przyprawy pomagają nie tylko pozbyć się uciążliwego trądziku, ale też złagodzą przebarwienia.
Poza tym cynamon jest po prostu pyszny.
Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/
Brak komentarzy