Tłuszcz

W kuchni z całą pewnością spotkamy całą masę jadalnych tłuszczów, które wspierają nas w codziennych, kulinarnych zmaganiach. Wielu stara się ich unikać, z obawy o nadmierne ilości spożywanych kalorii, niemniej tłuszcze powinny znaleźć swoje miejsce w układanej przez nas diecie.

Sam tłuszcz posiada kwasy tłuszczowe oraz estry glicerolu. Oprócz tego, skład owego składnika zasilają liczne emulgatory, białka, środki chemiczne i wypełniacze. Do tego wyróżnić można jeszcze wodę oraz sól. Wyżej wymienione elementy, wpływać mają na smak i zabarwienie tłuszczu. W olejach znajdziemy również roślinne, a także zwierzęce tkanki.

Istnieją liczne, profesjonalne podziały tłuszczów, my jednak zajmiemy się najprostszym. Według niego zaś, tłuszcz możemy różnicować na roślinny, zwierzęcy, mieszany i modyfikowany chemicznie. Do tego każdy z nich może występować w postaci stałej, półpłynnej albo płynnej. Zazwyczaj tłuszcze stałe kwalifikowane są do zwierzęcych, płynne zaś do roślinnych, niemniej i od tej reguły istnieją pewne wyjątki. Dodajmy, że tłuszcze chemicznie modyfikowane oraz mieszane spotkać można w każdej formie.

Dobrym przykładem tłuszczu zwierzęcego, który towarzyszy nam niemal każdego dnia jest masło. Oprócz tego smarowidła posługujemy się smalcem, który pozyskuje się, wytapiając słoninę. Dosyć popularny był niegdyś łój, który pochodzi od bydła i owiec. Tutaj wspomnieć trzeba o jedynym jadalnym oleju, jaki wchodzi w zakres tłuszczów zwierzęcym – tranie. Tran natomiast uzyskujemy z ryb i inny morskich ssaków.

Oprócz zwierzęcych, dysponujemy całą gamą tłuszczów roślinnych. Tutaj prym wiodą: oliwa, olej rzepakowy i słonecznikowy. Ciekawostką może być tłuszcz roślinny w postaci stałej, którym jest coraz bardziej popularne masło kokosowe. Na sklepowych półkach możemy również znaleźć licznie olejowe mieszanki, czego przykładem jest olej stołeczny lub uniwersalny. Dodajmy jeszcze, że margaryna jest olejem roślinnym, występującym w postaci stałej, jednakże stan ten otrzymany został w sposób chemiczny.

Tłuszcze mieszane stanowią specyficzną mieszankę zwierzęcych i roślinnych.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Oryginalny gulasz węgierski

Oryginalny gulasz węgierski

Gulasz jest narodową potrawą Węgier. Najważniejsze składniki gulaszu to mięso, cebula i papryka. Nazwa wywodzi się od pasterzy gulyás, którzy wypasali...
Data dodania: 2013-01-18
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 15499
Jajecznica z pieczarkami
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 456
Kolorowa jajecznica

Kolorowa jajecznica

Data dodania: 2012-09-24
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 452
Kapusta z wędliną
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 399
Jabłecznik na biszkopcie
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 897
Placki z malinami
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 471
Pasztet z ziemniaków

Pasztet z ziemniaków

Data dodania: 2012-01-04
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
15
Wyświetlenia: 521
Surówka z czerwonej kapusty
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 397
Sernik familijny

Sernik familijny

Data dodania: 2011-08-05
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 690
Ryba duszona w pomidorach
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 592
Mięsna zupa wołowo-wieprzowa

Mięsna zupa wołowo-wieprzowa

Data dodania: 2011-06-30
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 390
Żeberka duszone z papryką

Żeberka duszone z papryką

Data dodania: 2011-06-30
  • Akcesoria:
  • nóż
  • garnek
  • łyżka
  • patelnia
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 523
Sos mięsno - chrzanowy a la gulasz

Sos mięsno - chrzanowy a la gulasz

Data dodania: 2011-06-30
  • Akcesoria:
  • garnek
  • łyżka
  • deska do krojenia
  • nóż
  • ...
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 695
Duszone żeberka z warzywami

Duszone żeberka z warzywami

Data dodania: 2011-06-30
  • Akcesoria:
  • patelnia
  • łyżka
  • garnek
  • deska do krojenia
  • nóż
  • ...
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 514
Bitki w sosie

Bitki w sosie

Data dodania: 2011-06-30
  • Akcesoria:
  • łyżka
  • garnek
  • patelnia
  • deska do krojenia
  • nóż
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 596

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.