W kuchni z całą pewnością spotkamy całą masę jadalnych tłuszczów, które wspierają nas w codziennych, kulinarnych zmaganiach. Wielu stara się ich unikać, z obawy o nadmierne ilości spożywanych kalorii, niemniej tłuszcze powinny znaleźć swoje miejsce w układanej przez nas diecie.
Sam tłuszcz posiada kwasy tłuszczowe oraz estry glicerolu. Oprócz tego, skład owego składnika zasilają liczne emulgatory, białka, środki chemiczne i wypełniacze. Do tego wyróżnić można jeszcze wodę oraz sól. Wyżej wymienione elementy, wpływać mają na smak i zabarwienie tłuszczu. W olejach znajdziemy również roślinne, a także zwierzęce tkanki.
Istnieją liczne, profesjonalne podziały tłuszczów, my jednak zajmiemy się najprostszym. Według niego zaś, tłuszcz możemy różnicować na roślinny, zwierzęcy, mieszany i modyfikowany chemicznie. Do tego każdy z nich może występować w postaci stałej, półpłynnej albo płynnej. Zazwyczaj tłuszcze stałe kwalifikowane są do zwierzęcych, płynne zaś do roślinnych, niemniej i od tej reguły istnieją pewne wyjątki. Dodajmy, że tłuszcze chemicznie modyfikowane oraz mieszane spotkać można w każdej formie.
Dobrym przykładem tłuszczu zwierzęcego, który towarzyszy nam niemal każdego dnia jest masło. Oprócz tego smarowidła posługujemy się smalcem, który pozyskuje się, wytapiając słoninę. Dosyć popularny był niegdyś łój, który pochodzi od bydła i owiec. Tutaj wspomnieć trzeba o jedynym jadalnym oleju, jaki wchodzi w zakres tłuszczów zwierzęcym – tranie. Tran natomiast uzyskujemy z ryb i inny morskich ssaków.
Oprócz zwierzęcych, dysponujemy całą gamą tłuszczów roślinnych. Tutaj prym wiodą: oliwa, olej rzepakowy i słonecznikowy. Ciekawostką może być tłuszcz roślinny w postaci stałej, którym jest coraz bardziej popularne masło kokosowe. Na sklepowych półkach możemy również znaleźć licznie olejowe mieszanki, czego przykładem jest olej stołeczny lub uniwersalny. Dodajmy jeszcze, że margaryna jest olejem roślinnym, występującym w postaci stałej, jednakże stan ten otrzymany został w sposób chemiczny.
Tłuszcze mieszane stanowią specyficzną mieszankę zwierzęcych i roślinnych.
Brak komentarzy