Zapiekanka z kurczaka i szparagów
Opis
Podawać z gorącym grzankami z bułeczki lub młodymi ziemniakami.
Składniki
- pieczony kurczak
- szparagi 60 dag
- topiony masło 2 łyżki
- jaja 2 szt
- śmietana 1/2 szkl
- mleko 1 szkl
- sól
Sposób przyrządzenia
Mięso oddzielić od kości i pokrajać na foremne kawałki. Szparagi oskrobać, sparzyć wrzątkiem, ułożyć w naczyniu do zapiekana i polać stopionym masłem. Na warstwie szparagów ułożyć kawałki kurczaka. Przygotować sos. Żółtka ukręcić z dodatkiem soli oraz ze śmietaną i mlekiem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z sosem. Polać nim kurczaka ze szparagami i wstawić do piekarnika na 30 min, przez ok 150 stopni c.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty