Musztarda

Musztarda jawi się jako jeden z najbardziej istotnych składników, które spotkać można w naszej kuchni. Od lat towarzyszy nam w walce o nienaganny smak potraw, służąc swym wyrazistym smakiem. Narodziny musztardy miały miejsce w starożytnym Rzymie, od tamtej pory zaś nieodłącznie występuje na stołach zarówno bogaczy, jak i ludzi ubogich. Dodać należy, iż od początków swego istnienia, musztarda pełniła też rolę leczniczego medykamentu. Skutecznie łagodzi bowiem wszelkie bóle reumatyczne, a w dodatku zacznie obniża ciśnienie we krwi.

Głównym składnikiem każdej musztardy są ziarenka gorczycy, te zaś podzielić możemy na białe, czarne, bądź sarepskie. W zależności od użytego ziarna, smak musztardy zmienia się, my zaś dostajemy całą gamę wariantów tej przyprawy, od łagodnych i niepozornych, aż po ostre, które wydają się rozniecać w gardle prawdziwy ogień. Oczywiście różnorodność jest tak wielka, iż nieraz dwie musztardy o bliźniaczej nazwie, posiadać będą zupełnie odmienny smak. Tak czy inaczej, niezależnie od naszych gastronomicznych upodobań i przyzwyczajeń, przyznać trzeba, iż musztarda pełni na naszych stołach szczególny charakter. Ba, nie tylko na stołach, ale też na ogniskach i grillach. Musztarda potrafi nadać potrawie szczególny charakter, a łączyć ją można z każdym chyba rodzajem mięs. Kiełbaski, karkówka, kotlety nawet czy zwykła kanapka, musztarda doskonale wkomponuje się w każdy rodzaj przygotowanego posiłku. Jedynym, co nas ogranicza, jest własna kulinarna wyobraźnia.

Musztarda wzmaga wyrazistość potraw, uszlachetnia je. Jeżeli danie pozbawione jest charakteru, sięgamy po dość mocne i pikantne przyprawy, natomiast w przypadku, kiedy sam posiłek cechuje dość mocno określony walor smakowy, powinniśmy uzupełnić go jednym z łagodniejszych rodzajów musztard.

Ciekawostką jest, iż musztarda doczekała się nawet swojego święta, które każdorazowo przyciąga do Stanów wielu amatorów tej przyprawy. Dodajmy, iż podobne święto, parę lat temu zawitało i pod nasze słowiański strzechy.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Łosoś smażony w sałatce

Łosoś smażony w sałatce

Data dodania: 2012-07-26
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 661
Brokuł zapiekany z fetą

Brokuł zapiekany z fetą

Data dodania: 2012-06-19
  • Akcesoria:
  • naczynie żaroodporne
  • ...
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 460
Szynka pieczona z miodem

Szynka pieczona z miodem

Data dodania: 2012-04-15
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 465
Sałatka z kiszonych ogórków

Sałatka z kiszonych ogórków

Data dodania: 2012-01-18
  • Akcesoria:
  • durszlak
  • łyżka stołowa
  • nóż i deska do krojenia
  • miseczka
  • ...
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 509
Hot-dog z pieczarkami

Hot-dog z pieczarkami

Data dodania: 2012-01-04
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 1099
Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Data dodania: 2012-01-04
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 353
Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Data dodania: 2012-01-04
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 324
Jajka po benedyktyńsku
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 473
Surówka z kapusty pekińskiej
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 384
Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny

świetny sos słodko kwaśny...idealny zarówno do ryżu jak i makaronów...
Data dodania: 2011-12-14
Czas przyrządzenia
1,7 godz
Ile porcji
16
Wyświetlenia: 566
Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim

Data dodania: 2011-12-08
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 461
Sałatka z kurczakiem i słonecznikiem

Sałatka z kurczakiem i słonecznikiem

Data dodania: 2011-10-31
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 633
Śledzie w oleju z musztardą

Śledzie w oleju z musztardą

Data dodania: 2011-10-31
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 469
Sałatka makaronowa

Sałatka makaronowa

Data dodania: 2011-10-31
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 451
Sos szczypiorkowy

Sos szczypiorkowy

Data dodania: 2011-10-31
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 417

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.