Majonez. W obecnych czasach jest jednym z najbardziej popularnych sosów, jakie w kuchennych pieleszach dodajemy do przygotowywanych potraw. Jakie były jego początki? Kto mianować się może wynalazcą majonezu? Ta kwestia nadal pozostaje sprzeczna, a liczne wersje narodzin majonezu wykluczają siebie nawzajem. Możliwe jednak, iż po raz pierwszy człowiek zetknął się z majonezowym sosem na terenie Mahón.
Francuskie wojska od dłuższego czasu próbował zdobyć obronne mury Mahón. Jego obrońcy, mimo, iż walczyli dzielnie, cierpieć zaczęli z powodu rosnącego głodu. Kiedy spiżarnia okazała się niemal opustoszała, jedynymi składnikami, jakie pozostały były jajka i oliwa. Tak więc odtąd, każdy posiłek musiał, siłą rzeczy, składać się z gotowanych jaj, polanych sosem, który otrzymywano z jajek i oliwy. Kiedy Francuzi tryumfalnie zdołali wejść do Mahón, już jako zwycięzcy i zdobywcy, ujrzeli na stołach niecodzienną potrawę. Okazało się, iż prowizorycznie wykonany sos nadto cieszył kubeczki smakowe, tak wiec postanowiono rozsławić go na całą Francję. Tak właśnie, według jednej z legend, dojść miało do wynalezienia pierwszego na świecie majonezu.
Z czasem technologia wyrobu majonezowego sosu uległa znacznej ewolucji. W tej chwili oliwa może być bezkarnie zastąpiona olejem roślinnym, a na miejscu surowych żółtek, coraz częściej pojawiają się gotowane jajka lub jajka w proszku. Do tego towarzystwa chętnie dołączają liczne przyprawy w postaci cukru czy musztardy. Jako znamię naszych czasów, do majonezu coraz częściej dodaje się różne emulgatory, konserwanty i barwniki.
Sklepowe półki obfitują w różnej maści majonezy, wśród których wybrać możemy ten, jaki najbardziej odpowiada naszym kulinarnym gustom i potrzebom. Tak więc, najbardziej chyba znanym jest tu majonez stołowy. Jeżeli chcielibyśmy wizualnie upiększyć przygotowaną potrawę, do tej roli najodpowiedniejszym będzie majonez dekoracyjny, znany z nieco gęstszej konsystencji. Postać bardziej płynną posiada za to sos majonezowy, który w naszej kuchni również znaleźć może wiele zastosowań. Ostatnim jest majonez sałatkowy, który jest gorszej jakości niż poprzednicy, składając się głównie z zagęszczonej chemicznie wody.
Brak komentarzy