Papryka faszerowana mięsem mielonym
Składniki
Sposób przyrządzenia
Papryki umyć, osuszyć, odciąć czubek i wydrążyć pestki, odłożyć. Ryż ugotować w/g przepisu na opakowaniu, po czym ostudzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do miski przełożyć mięso mielone, ostudzony ryż i pokrojoną cebulę, wymieszać. Następnie wbić jajo, dodać bułkę tartą, koncentrat pomidorowy, koperek. Doprawić przyprawą do mięsa mielonego, kucharkiem, papryką mieloną, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym do smaku, po czym dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Piekarnik rozgrzać do 200° C. Papryki napełnić przygotowanym mięsnym farszem, ułożyć w naczyniu i przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec 30 min. Pod koniec pieczenia (5 - 10 min) posypać serem żółtym.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty