Koncentrat pomidorowy

Koncentraty pomidorowe są jednym ze składników, które najczęściej występują w naszych kuchniach. Często jest wręcz podstawą i filarem domowego obiadu, a jego pomoc jest niezbędna do skomponowania pożywnego posiłku, który smakować będzie wszystkim domownikom.

Na rynku istnieje wiele firm, zajmujących się produkcją koncentratów pomidorowych, my zaś mamy dosyć spore pole do manewru, jeżeli chodzi o wybór tego jedynego, który przyniesie nam kulinarną satysfakcję. Wiele z nich potrafi kusić iście pomidorowym smakiem i urzekającą czerwienią, zamkniętą w niewielkim słoiczku. Koncentrat, produkowany z kilku świeżych czerwonych pomidorów, które zaznały wystarczającej ilości słonecznych kąpieli, cieszyć będzie smakiem i naturalnym kolorem.

Koncentraty mogą się oczywiście różnić w zależności od producenta, jednakże zazwyczaj posiadają gęstą konsystencję, co sprawia, że tym łatwiej stają się składnikiem przygotowywanych posiłków. Koncentraty mają zresztą bardzo szerokie zastosowanie, wystarczy wszak wymienić zwykłą pomidorową zupę. Oprócz tego, koncentrat może stać się zaczątkiem smakowitego sosu, który uświetni nasze spaghetti. Podobny sos możemy też wykorzystać w przypadku różnego rodzaju mięs czy tradycyjnych gołąbków. Poza tym, pełni ważną rolę przy gotowaniu bigosu, a także bywa niezastąpiony w momencie przygotowania fasolki po bretońsku. Bywa też, że niektórzy preferują koncentrat, świeżo wyjęty ze słoiczka i w takiej formie wylewają go na kanapki.

Koncentrat pomidorowy urósł do roli kuchennego niezbędnika, po którego sięgamy równie często jak po majonez, keczup czy musztardę. A przecież cała lista jego zastosowań stale się powiększa. Ilość potraw, jakie przyrządzimy z udziałem tego składnika zależy tylko od naszej kulinarnej fantazji i gastronomicznego widzimisię.

Wśród różnej maści opakowań, najbardziej popularne są słoiczki o masie 190g. Obok nich znaleźć można także mniejsze wersje, w zależności od naszych kuchennych potrzeb.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Oryginalny gulasz węgierski

Oryginalny gulasz węgierski

Gulasz jest narodową potrawą Węgier. Najważniejsze składniki gulaszu to mięso, cebula i papryka. Nazwa wywodzi się od pasterzy gulyás, którzy wypasali...
Data dodania: 2013-01-18
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 15499
Sos do makaronu
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 828
Makaron z cukinią

Makaron z cukinią

Data dodania: 2012-09-30
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 516
Pulpety w sosie

Pulpety w sosie

Data dodania: 2012-09-24
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 707
Pyszna ryba w zalewie

Pyszna ryba w zalewie

Data dodania: 2012-09-23
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 1223
Bigos na szybko

Bigos na szybko

Data dodania: 2012-09-20
  • Składniki:
  • przyprawa do dań z kapusty
  • smalec
  • cebula
  • wędlina
  • żeberka
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 745
Ryż w sosie mięsnym
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 545
Kanie w zalewie
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 622
Pieczarkowy bigos
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 499
Parówkowy ratatuj
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 543
Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym

Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym

Data dodania: 2012-08-19
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 535
Mintaj pod pierzynką
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 529
Pasta serkowa ze szczypiorkiem

Pasta serkowa ze szczypiorkiem

Data dodania: 2012-06-10
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 460
Kotleciki w sosie pomidorowym

Kotleciki w sosie pomidorowym

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 462
Spagetti z pieczarkami

Spagetti z pieczarkami

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 437

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.