Koncentraty pomidorowe są jednym ze składników, które najczęściej występują w naszych kuchniach. Często jest wręcz podstawą i filarem domowego obiadu, a jego pomoc jest niezbędna do skomponowania pożywnego posiłku, który smakować będzie wszystkim domownikom.
Na rynku istnieje wiele firm, zajmujących się produkcją koncentratów pomidorowych, my zaś mamy dosyć spore pole do manewru, jeżeli chodzi o wybór tego jedynego, który przyniesie nam kulinarną satysfakcję. Wiele z nich potrafi kusić iście pomidorowym smakiem i urzekającą czerwienią, zamkniętą w niewielkim słoiczku. Koncentrat, produkowany z kilku świeżych czerwonych pomidorów, które zaznały wystarczającej ilości słonecznych kąpieli, cieszyć będzie smakiem i naturalnym kolorem.
Koncentraty mogą się oczywiście różnić w zależności od producenta, jednakże zazwyczaj posiadają gęstą konsystencję, co sprawia, że tym łatwiej stają się składnikiem przygotowywanych posiłków. Koncentraty mają zresztą bardzo szerokie zastosowanie, wystarczy wszak wymienić zwykłą pomidorową zupę. Oprócz tego, koncentrat może stać się zaczątkiem smakowitego sosu, który uświetni nasze spaghetti. Podobny sos możemy też wykorzystać w przypadku różnego rodzaju mięs czy tradycyjnych gołąbków. Poza tym, pełni ważną rolę przy gotowaniu bigosu, a także bywa niezastąpiony w momencie przygotowania fasolki po bretońsku. Bywa też, że niektórzy preferują koncentrat, świeżo wyjęty ze słoiczka i w takiej formie wylewają go na kanapki.
Koncentrat pomidorowy urósł do roli kuchennego niezbędnika, po którego sięgamy równie często jak po majonez, keczup czy musztardę. A przecież cała lista jego zastosowań stale się powiększa. Ilość potraw, jakie przyrządzimy z udziałem tego składnika zależy tylko od naszej kulinarnej fantazji i gastronomicznego widzimisię.
Wśród różnej maści opakowań, najbardziej popularne są słoiczki o masie 190g. Obok nich znaleźć można także mniejsze wersje, w zależności od naszych kuchennych potrzeb.
Brak komentarzy