Pulpety na patyku
Składniki
- mięso wieprzowe mielone 1/2 kg
- ser żółty 25 dag
- bułka tarta 2 łyżki
- jajko 1 sztuka
- mąka 3 łyżki
- słodka papryka 1 łyżeczka
- mieszanka korzenna 1 łyżeczka
- wędzony boczek 9 plastrów
- czerwona papryka 1 strąk
- pomidory koktajlowe 10 sztuk
- cebula
- szałwia 4 listki
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia
Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przełożyć do miski. Dodać mielone mięso, wbić jajko, wsypać bułkę tartą i mąkę, przyprawić do smaku papryką i mieszanką korzenną dokładnie wyrobić masę. Z masy formować niewielkie pulpety, każdy owinąć plasterkiem boczku. Papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić w dużą kostkę. Pomidorki umyć, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian pulpety, pomidorki koktajlowe, kawałki papryki i cebuli oraz świeże listki szałwii. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć szaszłyki ze wszystkich stron na dużym ogniu. Płomień zmniejszyć, smażyć ok 10 minut, często obracając szaszłyki możesz też upiec w piekarniku ok. 15 minut.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty