Ryż

Ryż jest jednym z najstarszych składników, jakie człowiek zdołał oswoić na potrzeby ogólnie pojętej gastronomii. Już bowiem starożytni Chińczycy, a zaraz po nich Grecy, Rzymianie i Egipcjanie korzystali z jego dobrodziejstw, przygotowując z pomocą ryżu najznamienitsze z potraw. Ryż znany jest w każdym chyba zakątku świata, a jego plantacja i uprawa najbardziej rozpowszechniona jest na terenie Afryki, Azji, a także na południu Stanów Zjednoczonych.

Za ryżem przemawia wiele pozytywnych argumentów, jednym z nich zaś jest sama cena, albowiem składnik ten bez problemu znajduje się w zasięgu każdego portfela. Przy tym wszystkim pozostaje produktem niezwykle sycącym, a pokaźna porcja ryżu jest w stanie zapewnić nam ponad połowę energii, jakiej potrzebujemy w ciągu całego dnia. Oprócz całego mnóstwa skrobi, którą ryż jest przepełniony, składnik ten może ofiarować nam niemało białka, tłuszczy i soli mineralnych. Jednakże wspomnieć należy, iż wiele z tych elementów ginie bezpowrotnie w trakcie jakiejkolwiek obróbki, niezależnie od tego, czy ryż gotujemy, czy smażymy.

Mimo, iż my traktujemy ryż jako dodatek do codziennego obiadu, lub specyficzną odmianę i gastronomiczne urozmaicenie, w wielu krajach przybrał on wartość głównego filara, podtrzymującego podstawowe menu. Wiele kultur i światowych kuchni nie wyobraża sobie dalszego funkcjonowania bez najmniejszego kawałeczka ryżu.

Pomysłów na spożywanie ryżu jest wiele. W naszej kuchni często widziany jest jako dodatek pomidorowej zupy, oprócz tego może stać się składnikiem gołąbków czy zrazów. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by podać go na słodko, wraz z owocami, albo jeśli taka nasza kulinarna wola, posłużyć się ryżem do wyśmienitego risotto. Czasem wykorzystywany jest do wzbogacenia surówek, innym razem podawany jest wespół z makaronem i ziemniakami. Jeszcze jednym i równie przyjemnym pomysłem na wykorzystanie ryżu, może być produkcja napojów alkoholowych.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Szybka sałatka

Szybka sałatka

Data dodania: 2012-10-31
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 16273
Ryż ze szprotem

Ryż ze szprotem

Data dodania: 2012-10-18
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 474
Ryż w sosie mięsnym
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 545
Zupa cukiniowa

Zupa cukiniowa

Data dodania: 2012-08-21
  • Składniki:
  • ryż
  • pieprz biały
  • śmietana 30 %
  • bulion drobiowy
  • seler
  • ...
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 548
Kurczak delikatny z warzywami i ryzem
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 555
Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Data dodania: 2012-07-03
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 462
Sałatka karaibska

Sałatka karaibska

Data dodania: 2012-06-29
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 450
Zupa mleczna z ryżem

Zupa mleczna z ryżem

Do zupy polecam kanapki z konfiturą owocową :)
Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 490
Zapiekane rybne risotto meksykańskie

Zapiekane rybne risotto meksykańskie

Data dodania: 2012-05-28
  • Akcesoria:
  • naczynie żaroodporne
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 496
Risotto na słodko
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 531
Żółciutka sałatka
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 469
Sałatka gyros z ryżem
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 538
Danie z zupy

Danie z zupy

Danie można zrobić z pozostałego rosołu i resztek mięsa.
Data dodania: 2012-04-08
  • Akcesoria:
  • brytfanka
  • łyżka do mieszania
  • szklanka
  • miska
  • garnek
  • maszynka do mielenia mięsa
  • ...
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 413
Bananowy pudding ryżowy

Bananowy pudding ryżowy

Data dodania: 2012-03-31
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 454
Pasta z tuńczykiem i ryżem

Pasta z tuńczykiem i ryżem

Data dodania: 2012-02-07
  • Składniki:
  • ryż
  • tuńczyk w puszce
  • jaja ugotowane na twardo
  • ogórki korniszony
  • por
  • ...
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 535

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.