Ciasto drożdżowe
Opis
Ciasto drożdżowe
Składniki
Sposób przyrządzenia
Drożdże rozkruszyć w kubku ,zalać ½ szklanki mleka. Dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru, lekko zamieszać . Odstawić do wyrośnięcia .Jajko i cukry roztrzepać, margarynę rozpuścić ,przestudzić. Do mąki dodać drożdże resztę mleka , sól i jajka ,wyrabiać aż pojawią się pęcherzyki. Dodać wystudzony tłuszcz wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę odstawić na chwilę do podrośnięcia , można posypać kruszonką. Piec 40-50min. Ciasto można przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty