Pierogi z kapustą i grzybkami

Ocena przepisu

Składniki

ciasto

  • mąka 50 dag
  • sól 0,5 łyżeczki
  • olej 2 łyżeczki
  • ciepła woda 1 szklanka

farsz

  • suszone grzyby 1 szklanka
  • kapusta kiszona 50-70 dag
  • cebula 1 sztuka
  • sól 0,2 łyżeczki
  • pieprz 3-4 szczypty
  • olej 2 łyżki

Sposób przyrządzenia

Kapustę i grzyby drobno siekamy. Grzybki dobrze jest wymoczyć przez noc w letniej wodzie. Kapustę i grzyby przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Cebulę siekamy i podduszamy na oleju. Następnie dodajemy je do kapusty. Gotujemy do momentu wyparowania wody. Trzeba uważać, żeby kapusta się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej zagłębienie, dodajemy sól, bardzo ciepłą wodę i olej. Do ciasta można dodać więcej mąki, jeśli uznamy, że jest zbyt rzadkie. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy z niego kółka( można przy pomocy szklanki). Na każde z kółek układamy po łyżce farszu. Zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na wierzch. Po ugotowaniu można podsmażać pierożki na patelni. na mocno rozgrzanym oleju.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 30
Wyświetlenia: 1155
Data dodania: 2011-06-30

Zdjęcia

Pierogi z kapustą i grzybkami
albertos#

Dodane przez:

albertos

2011-06-30
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Pierogi z kapustą i grzybkami

2012-09-12 11:15:21

Ja zamiast suszonych dodaję pieczarek, mają wtedy lepszy smak.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.