Drożdże są składnikiem, który niejednokrotnie urasta do rangi gastronomicznego filaru. Bez jego udziału moglibyśmy zapomnieć nie tylko o chrupiącym pieczywie, ale także o niektórych wyskokowych napojach.
Najbardziej popularnymi drożdżami, jakie znajdują zastosowanie w naszej kuchni, są drożdże piekarnicze. Dzięki ich udziałowi, przyrządzane ciasto ma możliwość odpowiednio spuchnąć i wyrosnąć. Oprócz tego, ciasto zachować może upragniony kształt i otrzymuje przyjemny aromat.
Długa trwałość i wysoka siła pędna, to cechy, które powinny charakteryzować drożdże szeroko stosowane w piekarnictwie. Tego rodzaju składnik powinien zawierać należyte i wysokie ilości białka.
Warto wspomnieć o drożdżach winnych i piwnych, które są niezbędne do otrzymania procesu fermentacji. Dzięki nim, wonny trunek może dojrzeć, zyskując przy tym niespotykany smakowy i aromatyczny bukiet. Często też są one wykorzystywane przy produkcji wódki.
Dodajmy jeszcze, że drożdże są o wiele bardziej cenione przez dietetyków i lekarzy, niż chociażby zakwas chlebowy. Pieczywo, które przygotowane zostało na bazie niniejszego składnika będzie się odznaczać o wiele większa lekkostrawnością, ponadto uznawane jest jako zdrowsze.
Jeśli przechowujemy drożdże w domu, pamiętać należy o kilku podstawowych kwestiach. Jednym z czynników, na jaki który powinniśmy zwrócić uwagę, jest temperatura. Jeśli spada ona poniżej zera, dojść może do zamrożenia wody, a co za tym idzie – do zniszczenie drożdżowych komórek. Z drugiej strony, jeśli przechowamy je w temperaturze przekraczającej +8 st. C, drożdże niechybnie ulegną zakażeniu.
Same drożdże reprezentują całkiem szeroki zakres zastosowań. Ich rola nie kończy się na wypieku ciast, są bowiem kluczowym elementem przy produkcji piwa i wina. To niezastąpiony dodatek przy wyrobie racuchów. W momencie przygotowania ciasta na pizze także nie znajdą sobie równych. Oprócz tego, wspomnieć należy, że żaden tłusty czwartek nie obejdzie się bez obecności drożdży, albowiem są one niezbędnym składnikiem do wyrobu pączków.
Brak komentarzy