Jabłecznik z pianką
Składniki
ciasto kruche
masa jabłkowa
piana
- cukier 1 szklanka
- kisiel truskawki 1 op
ponadto
Sposób przyrządzenia
Ciasto kruche:
Margarynę i mąkę posiekać nożem. Dodać żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wsypać cukier i cynamon, wymieszać.
Piana:
Białka ubić, dodać cukier i suchy kisiel.
Jabłecznik z pianką:
Na posmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 24x37 cm wyłożyć jedną część ciasta. Rozłożyć masę jabłkową. Na owoce wyłożyć ubitą pianę. Posypać startą na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 60 minut w temp. 180 stopni C.
Ten przepis ma w ulubionych 3 osób, dodaj i Ty