Pierniki świąteczne
Opis
Co roku przed świętami Bożego Narodzenia odbywa się pieczenie pierników, lukrowanie i ozdabianie.
Składniki
Sposób przyrządzenia
Zmieszaj 0, 5 kg. Miodu, 0, 5 kg. Cukru kryształu i dodaj 200 gram masła. Kiedy składniki te będą miały jednolitą konsystencję, wsyp 3 łyżki kakao ciemnego (te z wiatrakiem) i dodaj 1 szklankę zimnego mleka. Do tego wrzuć 2 duże paczki przypraw korzennych, 2 małe paczki cynamonu mielonego-40 g, oraz garść bakalii (rodzynki, rozdrobnione orzechy włoskie, migdały). Teraz dobrze zagrzej, ale nie gotuj, a otrzymasz pachnący gęsty płyn. Teraz wlej wszystko do 1, 5 kg. Mąki pszennej w misce. Dodaj 3 małe proszki do pieczenia-54 g. Z 1 jajkiem i 2 żółtkami. Ciasto dobrze wymieszaj i odstaw na parę minut do lodówki. Potem po wyjęciu, rozwałkuj na desce piernik, podsypując mąką i wykrawaj różne kształty pierników grubości-0, 5 cm. Ułóż je na blasze nie za gęsto i wsadź do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 c z termoobiegiem na 10 minut. Po wyciągnięciu i ostygnięciu pierników, lukrujemy je wcześniej zrobionym lukrem, a następnie dekorujemy je według własnego uznania, tj. : różnokolorowymi posypkami, wiórkami kokosowymi-białe i zielone, ćwiartkami orzecha włoskiego, migdałami, itp. Przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty