Małże w białym winie
Opis
Twoja Kobieta będzie wniebowzięta po tej potrawie.
Składniki
- małże 1 kilogram
- czosnek 4 ząbki
- papryczka chili czerwona 1-2 strączek
- por 1 szt
- białe wytrawne wino 2 szklanki
- sól 1 szczypta
- bazylia lub natka pietruszki 1 garstka
- parmezan starty 3 łyżki
- oliwa z oliwek 5 łyżek
Sposób przyrządzenia
Małże oczyszczamy z brody i dobrze płuczemy. Czosnek, por, chili siekamy i dusimy na oliwie przez 10 minut. Zalewamy winem, gotujemy chwilę i dodajemy posiekaną bazylię.
Wrzucamy małże i przykrywamy szczelnie szklaną pokrywą. Jak się małże otworzą - należy podawać.
Wyjmujemy na talerze i posypujemy parmezanem. Podajemy natychmiast.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty