Pierogi z kapusta i grzybami
Składniki
ciasto
farsz
- kapusta kwaszona 30 dag
- suszone grzyby 10 sztuk
- cebula 1 sztuka
- oliwa 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia
Grzybki namoczyć na noc. Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, dodać kilka łyżek wody i poddusić ją pod przykryciem. Oddzielnie ugotować grzyby w wodzie z ich moczenia. Po ugotowaniu odcedzić je i posiekać. Dodać do kapusty i poddusić razem. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej posiekaną cebulkę, dodać kapustę z grzybkami, podsmażyć doprawiając do smaku sola.
Z mąki, żółtek, soli, stopionego masła i wody zagnieść ciasto, rozwałkować je, wykrawać z niego szklanką kółka, nakładać na nie farsz, zlepiać pierogi.
Pierogi gotować w lekko osolonym wrzątku do momentu, gdy wypłyną na wierzch.
Tak przygotowane pierogi można podsmażań na patelni. i pieprzem
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty