Szuba
Składniki
Sposób przyrządzenia
Do wysokiego gara nalać trochę wody.
Na spodzie ułożyć ziemniaki a na nich marchew (wszystko w skórkach).
Gotować przykryte na wolnym ogniu.
W osobnym garnku ugotować buraczki.
Wszystkie warzywa po ugotowaniu pozostawić do przestygnięcia.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek.
Następnie jajka pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce na oczkach do warzyw.
Buraczki obrać i również zetrzeć na tarce do warzyw.
Śledzie opłukać i pokroić w kostkę.
Misę wyłożyć jedną warstwą buraczków, posmarować majonezem, ułożyć warstwą śledzi, posmarować majonezem, ułożyć marchew, posmarować majonezem, ułożyć ziemniaki i tak powtarzać czynność do wyczerpania składników.