Cytrynowe śledzie
Składniki
Sposób przyrządzenia
Filety kroimy na kawałki. Cebulę w półplasterki i blanszujemy. Z cytryny ścieramy żółtą skórkę. Zdejmujemy z cytryny resztę skórki wraz z białym albedo. Kroimy 2/3 cytryny w cienkie plasterki, potem każdy plasterek na pół, natomiast z reszty wyciskamy sok. Na sam spód słoika kładziemy trochę cebuli, potem kilka kawałków śledzia, potem trochę cytryny. Każdą warstwę oprawiamy solą i pieprzem. Słoik wypełniamy cebulą, śledziem i cytryną. Robimy sos: zlewamy do miseczki sok z cytryny. Dodajemy startą skórkę, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Dolewamy 1/3 szklanki oleju i ukręcamy na jednolity sos. Sos wlewamy do słoika ze śledziem i zakręcamy. Kilka razy wstrząsamy słoikiem, żeby sos dostał się pomiędzy warstwy śledzi, cebuli i cytryny. Słoik otwieramy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej kilkanaście godzin.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty