Cytrynowe śledzie

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Filety kroimy na kawałki. Cebulę w półplasterki i blanszujemy. Z cytryny ścieramy żółtą skórkę. Zdejmujemy z cytryny resztę skórki wraz z białym albedo. Kroimy 2/3 cytryny w cienkie plasterki, potem każdy plasterek na pół, natomiast z reszty wyciskamy sok. Na sam spód słoika kładziemy trochę cebuli, potem kilka kawałków śledzia, potem trochę cytryny. Każdą warstwę oprawiamy solą i pieprzem. Słoik wypełniamy cebulą, śledziem i cytryną. Robimy sos: zlewamy do miseczki sok z cytryny. Dodajemy startą skórkę, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Dolewamy 1/3 szklanki oleju i ukręcamy na jednolity sos. Sos wlewamy do słoika ze śledziem i zakręcamy. Kilka razy wstrząsamy słoikiem, żeby sos dostał się pomiędzy warstwy śledzi, cebuli i cytryny. Słoik otwieramy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej kilkanaście godzin.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 30 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 849
Data dodania: 2010-08-30

Zdjęcia

Cytrynowe śledzie
halina#

Dodane przez:

halina

2011-01-11
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Cytrynowe śledzie

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.