Wytrawna miętówka

Ocena przepisu

Składniki

  • spirytus 0,5 L
  • woda 0,5 L
  • mięta 4-5 gałązki
  • cukier 1 łyżeczka
  • skórka z 1 cytryny

Sposób przyrządzenia

Cukier rozpuścić w wodzie, dodać spirytus, przelać do słoja, włożyć gałązki mięty. Cytrynę sparzyć, wytrzeć, obrać, pokroić skórkę, dodać do nalewki. Słój zamknąć, odstawić na tydzień w ciemne, chłodne miejsce. Po tym czasie miętówkę przefiltrować przez watę, rozlać do butelek i zakorkować. Kto woli, może w ten sam sposób przygotować słodką nalewkę z mięty, dodając 15 dag cukru na 1 litr wódki.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 godz
Ile porcji: 24
Wyświetlenia: 2353
Data dodania: 2010-02-06

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Wytrawna miętówka

2010-02-24 23:03:43

dla miłośników alkoholu w sam raz.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.