Nalewka figowa

Ocena przepisu

Składniki

  • suszone figi 1/2 kg
  • cukier 1 szklanka
  • woda niegazowana 1/4 szklanki
  • spirytus 1/2 litra

Sposób przyrządzenia

Figi pokroić, włożyć do rondla, zasypać cukrem i zalać wodą mineralną. Mieszając, gotować, aż powstanie gęsty syrop, ostudzić i wymieszać ze spirytusem. Przelać do słoja, odstawić na 7 dni w temperaturze pokojowej. Dolać tyle wody, aby moc nalewki według własnego uznania była odpowiednia. Odstawić na następne 7 dni, wstrząsając słojem raz dziennie. Po tygodniu odstawić nalewkę do sklarowania, odlać płyn do butelek, resztę przecedzić przez gazę do osobnej butelki do dalszego klarowania.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 2495
Data dodania: 2009-04-04

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Nalewka figowa

2010-02-24 22:44:19

Z przepisu widać, że jest to dobra nalewka.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.