Mięsna zupa wołowo-wieprzowa
Składniki
- wołowina 200 gram
- wieprzowina 200 gram
- ziemniaki 5 sztuk
- cebula 2 główki
- pomidory 3 sztuki
- mąka 3 łyżki
- tłuszcz 3 łyżki
- sól 1 szczypta
- pieprz czarny mielony 1 szczypta
- curry 1 szczypta
- ostra mielona papryka 1 szczypta
- papryka mielona łagodna 1 szczypta
- posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka
- bulion mięsny 2 szklanki
Sposób przyrządzenia
Mięso kroimy w kostkę, cebule obieramy, siekamy i smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Oprószamy mąką, curry oraz mieloną papryką, zalewamy bulionem i gotujemy aż wszystkie składniki zmiękną. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Rozlewamy do półmisków i posypujemy natką pietruszki.