Ciasto z orzechami
Składniki
ciasto
masa
ponadto
Sposób przyrządzenia
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek, łyżki mąki oraz 2-3 łyżek cukru ubijamy sztywną pianę z odrobiną soli. Odstawiamy. Następnie z mąki, margaryny, żółtek, śmietany oraz cukru zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na blachę, lekko zapiekamy. Następnie smarujemy placki dżemem porzeczkowym, na dżem wykładamy ubitą pianę. Następnie na pianę z białek posypujemy orzechy, rodzynki oraz wiórka kokosowe. Pieczemy dwa takie same placki, po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy masę: budynie waniliowe gotujemy na 1/2 l mleka, studzimy. Następnie masło ucieramy, dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Tak przygotowaną masą przekładamy upieczone wcześniej placki.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty