Budyń

Budyń

Budyń to przede wszystkim jeden z najczęściej przyrządzanych deserów. Nie wymaga niemal żadnej wiedzy kulinarnej, charakteryzuje się prostotą przygotowania i całą gamą różnorodnych smaków. Kiedyś królowały budynie truskawkowe, malinowe czy waniliowe, obecnie nie stanowi problemu odnalezienie budyniu o smaku marchewki albo grzybów. Innymi słowy budyń jest na tyle uniwersalnym składnikiem, że z łatwością zaspokoi najbardziej wybrednego amatora słodkich deserów.

Podstawę budyniu stanowi mleko. Razem z nim do składu dochodzi skrobia, która doskonale sprawdza się jako zagęstnik. Charakterystyczna półpłynna konsystencja budyniu jest właśnie wynikiem skrobiowego dodatku. Skrobia natomiast w przeważającej ilości przypadków występuje w charakterze pszennej lub ziemniaczanej mąki. Budyń można przyrządzić zupełnie samodzielnie, łącząc dostępne w sklepach półprodukty. Jednakże najczęściej wybieraną opcją jest budyń w proszku. Ten ostatni wymaga jedynie dodania ciepłego mleka. Po kilku chwilach gotowania i skrupulatnego mieszania otrzymamy smakowity deser, który umili nam resztę dnia.

Jak sprawić, żeby budyń był jeszcze smaczniejszy? Oczywiście podać go w odpowiedni sposób. Jeśli dysponujemy wersją o smaku wanilii lub śmietany, można polać deser sokiem albo przecierem owocowym. Pozostałe smaki doskonale komponować się będą z czekoladą, wiórkami kokosowymi lub rodzynkami. Do budyniu można dodać orzechy oraz kawałki owoców. Deser będzie nam lepiej smakował, jeśli spałaszujemy go z ozdobnego, szklanego pucharka. W pucharku natomiast możemy umieścić kilka naprzemiennych warstw budyniu i kisielu, co niechybnie spowoduje eksplozje niezwykłych deserowych smaków. Miejsce kisielu z powodzeniem zastąpi galaretka. Jak jeszcze można wykorzystać budyń? Idealnie nada się jako nadzienie do czekoladowych naleśników. Podobnie można postąpić z drożdżowymi bułeczkami albo ciastami. Nie zapominajmy, że na bazie budyniu powstają różnego rodzaju, smakowite kremy.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/wonderstory/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Ciasto porzeczkowe
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 624
Sernik rumiany

Sernik rumiany

Data dodania: 2011-06-30
Czas przyrządzenia
2,3 godz
Ile porcji
12
Wyświetlenia: 480
Sernik uniwersalny na biszkopcie
Czas przyrządzenia
1,8 godz
Ile porcji
12
Wyświetlenia: 419
Eklerki z kremem krówkowym

Eklerki z kremem krówkowym

Data dodania: 2011-06-30
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
12
Wyświetlenia: 401
Budyń karmelowy z powidłami śliwkowymi

Budyń karmelowy z powidłami śliwkowymi

Data dodania: 2011-06-30
  • Składniki:
  • bita śmietana
  • powidła śliwkowe
  • mleko
  • budyń
  • ...
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 559
Ciasto z masą smietanową
Czas przyrządzenia
1,8 godz
Ile porcji
12
Wyświetlenia: 424
Owocowe babeczki II

Owocowe babeczki II

Data dodania: 2011-06-29
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 454
Jagody z orzechami

Jagody z orzechami

Data dodania: 2011-06-29
  • Składniki:
  • czarne jagody
  • orzechy laskowe
  • cukier puder
  • sok wiśniowy
  • jaja
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 443
Biszkopt z ananasem
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 555
Kremowe ptysie

Kremowe ptysie

Data dodania: 2011-06-27
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 492
Baranek biszkoptowy
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
7
Wyświetlenia: 1486
Ciasto Maryśka

Ciasto Maryśka

Data dodania: 2011-04-12
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
25
Wyświetlenia: 1171
Masa budyniowa do ciast

Masa budyniowa do ciast

Data dodania: 2011-02-27
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 616
Masa do karpatki

Masa do karpatki

Data dodania: 2011-02-08
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 1310
Ciasto na niedzielę

Ciasto na niedzielę

Ciasto na niedzielę
Data dodania: 2011-01-31
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
16
Wyświetlenia: 1043

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.