Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Z podanych składników przygotować ciasto na biszkopt i upiec w tortownicy o śr. 26 cm w temperaturze 160 stopni przez 10 minut. Tortownicę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło spienić mikserem, dodać masę krówkową i przez chwilę miksować. Orzechy rozdrobnić blenderem lub wysypać na ścierkę i utłuc wałkiem. Wymieszać z masą i wyłożyć na biszkopt. Na krem wyłożyć warstwę herbatników.
Przygotowanie masy truskawkowej: truskawki opłukać i usunąć szypułki. Serek spienić mikserem dodać cukry, zmiksowane truskawki i żelatynę przestudzoną rozpuszczoną w odrobinie gorącej wodzie. Dokładnie wymieszać i wstawić do chłodziarki, aby lekko stężało. Wyłożyć masę na herbatniki i położyć warstwę truskawek.
Przygotowanie masy białej: serek spienić mikserem z cukrami i wymieszać z przestudzoną żelatyną rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Masę wylać na truskawki i wstawić do lodówki aby stężało. Wierzch udekorować tężejącą galaretką.