Chleb z kawałkami banana
Składniki
- woda 100 ml
- zakwas 70 gram
- mąka żytnia 100 gram
- woda 1 szklanka
- mąka żytnia 100 gram
- sól 1 szczypta
- mąka pszenna 1 szklanka
- banan 1 szt
Sposób przyrządzenia
Przygotować zaczyn: wodę połączyć z zakwasem, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić na 8-10godzin. Zaczyn najlepiej jest mieć przygotowany już dzień wcześniej. Banan obrać i pokroić w kostkę, można użyć kawałki suszonych bananów. Wszystkie składniki i zaczyn, połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać i odstawić na 90minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podrośnie, przełożyć je do formy. Formę zakryć i odstawić na 3 godziny aby ciasto ponownie podrosło. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić do niego ciasto i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec przez pół godziny od całkowitej zmiany temperatury.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty