Biszkopt z truskawkami
Składniki
Sposób przyrządzenia
Utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami ciepłej wody. Ubić sztywną pianę, wyłożyć ją na utarte żółtka. Dodać mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie, tak jednak, by składniki utworzyły jednolitą masę. Wyłożyć ją do posmarowanej tłuszczem formy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 25 minut. Truskawki umyć, osączyć. Odłożyć kilka, pozostałe zaś pokroić na kawałki. Posypać łyżką stołową cukru i odstawić na pewien czas. Ubić dobrze schłodzoną śmietanę z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami zimnej wody. Ostudzony biszkopt przeciąć na 2 placki. Na spodnim placku rozmieścić pokrojone truskawki. Przykryć je częścią bitej śmietany. Nakryć drugim plackiem. Wierzch udekorować pozostałą śmietaną i całymi truskawkami. Przed podaniem schłodzić.