Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką
Składniki
CIASTO
MASA SEROWA
Sposób przyrządzenia
Ser: Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając.
Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto będzie twarde na tyle, by je zetrzeć na tarce).
Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową.
Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić na 4 części. Białka ubić na sztywno z cukrem.
Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.
Piec około 1 h w temperaturze 180ºC. Najsmaczniejszy na drugi dzień.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty