Puszyste ciasto białkowe

Ocena przepisu

Składniki

ciasto

masa białkowa

polewa

  • polewa czekoladowa 1 opakowanie

Sposób przyrządzenia

Biszkopt: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170°c. Ostudzić. Posmarować biszkopt marmoladą lub dżemem.

Krem piankowy: żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, pozostawić do ostudzenia. Ubić 3 białka z 2 łyżkami cukru na sztywno, dodać 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Wylać to na posmarowany dżemem biszkopt, wyrównać i schłodzić. Podobnie postępujemy z kolejnymi trzema białkami, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami rozpuszczonej żelatyny z tym że do białek dodajemy kakao i dokładnie wszystko mieszamy. Wylewamy na białą masę piankową i schładzamy w lodówce. Na to wyłożyć ostatnią białą warstwę pianki przygotowanej w ten sam sposób lecz bez kakaa. Schładzamy w lodówce. Schłodzone ciasto oblać polewą czekoladową (nie gorącą lecz lekko schłodzoną)
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 2 godz
Ile porcji: 10
Wyświetlenia: 564
Data dodania: 2011-08-30

Zdjęcia

Puszyste ciasto białkowe
Marta1986#

Dodane przez:

Marta1986

2011-08-30
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Puszyste ciasto białkowe

2012-01-30 18:36:32

takie ciacho musi być jak pianka :)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.