Pieczeń ze śliwkami
Składniki
- cielęcina bez kości 1500 g
- suszone śliwki 100 g
- masło 1 kostka
- sól
Sposób przyrządzenia
Śliwki namoczyć w wodzie na 2 godziny, osuszyć i wydrylować. Cielęcinę umyć, obrać z błon i uformować odcinając luźne kawałki mięsa; posolić. Mięso włożyć do brytfanny, obłożyć namoczonymi uprzednio śliwkami, posypać zestruganymi wiórkami masła, podlać szklanką wody i przykryć szczelnie arkuszem folii aluminiowej. Pieczeń wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości; przed końcem pieczenia zdjąć folię i zrumienić mięso. Miękką pieczeń pokrajać w plastry; ułożyć estetycznie na półmisku, polać sosem z śliwkami. Podawać z ziemniakami puree, ugotowaną marchewką, gotowanym kalafiorem i zieloną sałatą