Cielęcina z pomidorami
Składniki
- cielęcina (sznycle) 1 kg
- mąka 1/4 filiżanki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- masło 40 g
- szynka 200 g
- bazylia świeża 24 listki
- ser szwajcarski 16 plastów
- pomidorki sherry,pokrojone na pół 150 g
- pomidorki żółte małe, pokrojone na połówki 150 g
Sposób przyrządzenia
Obtocz cielęcinę w mące; otrząśnij z nadmiaru mąki. Rozgrzej połowę oleju i połowę masła na dużej, grubej patelni; usmaż połowę cielęciny tak, aby z dwóch stron zrobiła się brązowa. Powtórz to samo z pozostałą ilością oliwy, masła i cielęciny. Na wierzchu połowy sznycelków połóż szynkę, bazylię i ser. Dookoła cielęciny, na patelni, ułóż połówki pomidorów; przykryj patelnię i duś na małym ogniu do momentu, aż ser się rozpuści. Przykryj rączkę patelni folia aluminiową, wstaw patelnię pod gorący grill. Zrób to samo z drugą połową cielęciny. Można podawać z zieloną sałatą.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty