Filety z kurczaka w sosie z opieniek
Składniki
- filet z kurczaka pojedyńczy 3 sztuki
- opieńka miodowa 30 dkg
- cebula 1 sztuka
- śmietana 2-3 łyżki
- mąka 2-3 łyżki
- sól
- pieprz
- wegeta
- masło do podsmażenia
- oliwa do podsmażenia 1 łyżka
Sposób przyrządzenia
Grzyby oczyść, wymyj i poodcinaj łebki. Jeśli są małe pozostaw w całości, jeśli duże pokrój na kawałki. Zalej zimną wodą i zagotuj, a następnie odcedź. Kurczaka umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem i wegetą i podsmaż na rozgrzanym maśle z oliwą na złoty kolor z wszystkich stron. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle zna którym smażony był filet, dodaj grzyby i przesmaż. Podlej około 1-1,5 szklanki wrzącej wody, dopraw do smaku i włóż filety (możesz przekroić je na pół). Duś do miękkości mięsa i grzybów. Śmietanę rozbij z mąką i dodaj do sosu. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku.