Oryginalny gulasz węgierski

Ocena przepisu

Opis

Gulasz jest narodową potrawą Węgier. Najważniejsze składniki gulaszu to mięso, cebula i papryka. Nazwa wywodzi się od pasterzy gulyás, którzy wypasali na węgierskich nizinach zwierzęta. Gulasz znakomicie smakuje w okresie jesienno-zimowym, dlatego, że jest pożywny i rozgrzewa :)

Składniki

Sposób przyrządzenia

Mięso kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy praska, a cebulę po obraniu także kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem podgrzewamy tłuszcz. Dodajemy mięso i obsmażamy, następnie cebule i czosnek. Posypujemy przyprawami - kminkiem, oraz papryką słodką.

Często mieszając podsmażamy. Wlewamy wywar, pomidory z puszki - możemy pokroić na kawałki, oraz koncentrat. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie.

Mąkę rozrabiamy w pół szklanki zimnej wody i wlewamy do gulaszu. Dodajemy sok z cytryny i roztarty w rekach majeranek. Zagotowujemy gulasz mieszając. Podajemy z ziemniakami, makaronem, ryżem, kaszą, kopytkami, chlebem... wg smaku i gustu :)
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 10 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 15500
Data dodania: 2013-01-18

Zdjęcia

Oryginalny gulasz węgierski
sunflower#

Dodane przez:

sunflower

2013-01-18
Zdjęcie autorstwa http://www.flickr.com/photos/wordridden/
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Oryginalny gulasz węgierski

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.