Ciasteczkowe wieżyczki
Składniki
- mąka 1 szkl czubata
- serek naturalny 2 małe op
- masło ekstra 2/3 kostki
- jajka 1 szt
- cukier do smaku
- migdały 10 dag
- maliny lub truskawki do dekoracji
Sposób przyrządzenia
Migdały wsypujemy na mocno rozgrzaną patelnię. Zrumieniamy, ciągle mieszając, a następnie odstawiamy do przestudzenia. Gdy migdały będą już zimne mielimy je dokładnie. Mąkę wsypujemy do mieczki, dodajemy zmielone migdały oraz posiekane, mocno schłodzone masło. Dodajemy cukier do smaku oraz wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy lekko oprószoną mąką. Szklanką wycinamy krążki. Blachę wykładamy pergaminem, układamy na niej powycinane krążki i pieczemy około 20 minut w temp. 180*c. Serek naturalny ucieramy, dodając odrobinę cukru do smaku. Następnie składamy wieżyczki z 3 ciastek przekładając je masą serową. Dekorujemy je malinami lub truskawkami.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty