Kaczka w sosie wiśniowym
Składniki
- piersi z kaczki 4 sztuki
- sól do smaku
- kminek do smaku
- suszony tymianek do smaku
- cebula 1 sztuka
- czerwone wytrawne wino 200 ml
- wiśnie 20 dag
- sok wiśniowy 100 ml
- pomarańcz 1 sztuka
- cukier 1 łyżeczka
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia
Piersi z kaczki umyć, osuszyć, z obu stron posypać solą, kminkiem i tymiankiem. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Wiśnie umyć, osuszyć, pestki usunąć. Na dużej patelni mocno rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Dodać piersi z kaczki, mocno podsmażyć z obu stron. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 25 minut w temp. 220 stopni. Piersi z kaczki wyjąć, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do wywaru wlać sok wiśniowy i wino, wymieszać, zagotować. Sos przecedzić, dodać wiśnie. Przyprawić do smaku cukrem. Pomarańczę sparzyć, pokroić w plasterki, udekorować nią potrawę.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty