Ciasteczka grzybki
Składniki
ciasto
lukier
czekoladowa polewa
- czekolada mleczna 2 tabliczki
- żółtka 2 sztuki
Sposób przyrządzenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, zagnieść z cukrem i margaryną. Z ciasta uformować kuleczki - kapelusiki przyszłych grzybków oraz wałeczki - nóżki grzybów. W każdym kapelusiku zrobić maty dołek na nóżkę. Ułożyć je na natłuszczonej blasze, piec 15 min w temp. 150 st. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Jeden koniec każdej nóżki i dołek w kapelusikach posmarować żółtkiem, skleić razem i odłożyć do wyschnięcia. Na lukier cukier puder wymieszać z 2 łyżkami wody, zagotować. Nóżki grzybów maczać w lukrze i obtoczyć w maku. Na polewę czekoladę rozpuścić w rondelku lub w gorącej kąpieli wodnej. Każdy kapelusik maczać w płynnej czekoladzie, odłożyć, aż czekolada stężeje.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty